Összefogott a jobb és baloldal Baranyában

Rég nem látott egységbe kovácsolta a magyar politikai oldalakat az a török terv, miszerint minaretet és zarándokhelyet építenének Szigetvárra. Eljött az a történelmi pillanat is, hogy Tiffán Zsolt és Berkcz Balázs is egyetért.

Pár napja ITT írtunk arról, hogy komplett minaret-épülettervekkel lepte meg karácsony előtt Szigetvár vezetését Sakir Fakili budapesti török nagykövet. A Török Köztársaság többek között egy új minaretet és egy zarándokhelyet is felhúzna a várostrom 450. évfordulója alkalmából. A magyar kormányzat állítólag már rég rábólintott a tervre, viszont egyelőre kevés a konkrétum – különösen a szigetvári vár felújítása körül.

hirdetés

Idén startolt el a Zrínyi Miklós–Szigetvár 1566 emlékév, amiről még tavaly döntött a kormány. Emiatt az igencsak lepusztult szigetvári vár is felkerült a Nemzeti Várprogram beruházási listájára – már tavaly, de azóta sem történt semmi érdemi, sőt a finanszírozásról sem született még döntés.

Amint azt az OK!PÉCS elsőként megírta, Tiffán Zsolt keményen kifakadt a Facebookon, hogy szerinte először a várral kellene foglalkozni, aztán lehet “azon gondolkodni, hogyan illik a képbe egy minaret”, mert “Az Ő hősük Szulejmán, a miénk Zrínyi. Az egyik elvett, a másik védett. Először Zrínyi, aztán Szulejmán….”

Órákkal ezelőtt újabb posztot engedett el a témában a fideszes honatya. Ezt:

tiffán minaret poszt

A baloldal helyi arca, Berkecz Balázs szintén azon az állásponton van, hogy nem kell minaret a szigetvári várba, és  itt lenne az ideje, hogy a kormány „tisztességgel megemlékezzen a keresztény Európa valódi megmentőjéről, Zrínyi Miklósról.”

Ez még az ATV édeklődését is felkeltette, sőt, ilyeneket írnak a témában:

“Szulejmán egyik legfőbb életcéljának Magyarország leigázását tekintette: 1521 és 1566 között hét hatalmas hadjáratot indított Magyarország ellen. Hadműveletei során falvak százait gyújtatta fel, városok hosszú sorát lövette rommá, égettette fel. Ez történt Szigetvárral is.

Szulejmán a mohácsi csata után egy ünnepség keretein belül kétezer magyar hadifoglyot fejeztetett le. Ez a brutális tette messze felülmúlja napjaink Iszlám Államának eddigi legkegyetlenebb tömeges kivégzését, amelynek során mintegy kétszázötven foglyot nyakaztak le. A szultán életéről és rémtetteiről bővebbenide kattintva olvashat.”

Szigetvár alpolgármestere, Varga Zoltán, aki éppen a Szigetvári Várbaráti Kör elnöke is a napokban nyílt levelet írt Orbán Viktornak. Ebben azért aggódik, mert sem a vár felújításának, sem az emlékévnek nem ismert a pénzügyi kerete.

hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter