Összeomlott és csődöt jelentett a Quaestor is

Fotó: H.M.A. (OK!PÉCS)Fotó: H.M.A. (OK!PÉCS)

Részlegesen felfüggesztette a Quaestor Értékpapír-kereskedelmi és Befektetési Zrt. tevékenységi engedélyét a Magyar Nemzeti Bank (MNB), amely még kedden kirendelhet egy felügyeleti biztost az intézményhez – számolt be több lap és az MTI.

16:28 – A Quaestor-kötvényeseket nem kártalanítják!

hirdetés

A kibocsátói kockázatra nem terjed ki a Befektető-védelmi Alap (Beva) biztosítása, vagyis a Quaestor Financial Hrurira Kft. csődjére tekintettel a Beva nem fizet kártérítést a társaság által kibocsátott kötvények tulajdonosainak – mondta az MTI-nek Farkas Péter, a Beva ügyvezető igazgatója.

A szakember szerint a Beva az ügyfeleknek a Beva-tagoknál letétként kezelt pénzét és értékpapír-állományát biztosítja, és kizárólag akkor kell a befektetési szolgáltató helyett helytállnia, ha az nem képes a nyilvántartás szerinti darabszámú értékpapírral elszámolni. A letétek csak bűncselekménnyel, lopással, vagy sikkasztással tűnhetnek el. Ebben az esetben a Beva piaci áron fizet kártalanítást, maximum 20 ezer euróig, azaz nagyjából 6 millió forintos felső határig.

Arra az esetre azonban nem vonatkozik a Beva védelme, ha a kibocsátó nem képes visszafizetni az általa kibocsátott értékpapír – a Quaestor esetében vállalati kötvény – tőkéjét és kamatát. Farkas Péter elmondta, hogy az öncsődöt jelentett Quaestor Financial Hrurira Kft. nem tagja a Befektető-védelmi Alapnak.

Megjegyezte, hogy a 10 millió forint jegyzett tőkéjű társaság 100 milliárd forintnál jóval nagyobb értékben adott el kötvényeket a cégcsoport finanszírozására.

13:36 – Felügyeleti biztost rendelt ki a Magyar Nemzeti Bank

Binder István a jegybank felügyeleti szóvivője szerint az intézkedésről az MNB Pénzügyi Stabilitási Tanácsa döntött kedden.  A jegybank honlapján közöltek szerint a felügyeleti biztos átvette a vállalkozás vezetésétől annak jogköreit. A kirendelés annak megszüntetéséig, de legfeljebb a folyamatban lévő ellenőrzési eljárást lezáró döntés meghozataláig tart.

Az MNB kedden reggel függesztette fel részlegesen a brókercég tevékenységi engedélyét, miután a hétfőn indított célvizsgálata során a társaságnál szabálytalanságokat észlelt.

A QUAESTOR honlapján olvasható tájékoztatás szerint a társaság felügyeleti biztosa Szombati Zsigmond Zoltán, akit a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft. jelölt ki. A befektetési vállalkozás új ügyfélmegbízásokat nem fogadhat el, de a felügyeleti biztos az ügyfelek érdekében zárhatja a nyitott pozíciókat. Az intézkedések hatálya alatt az ügyfelek értékpapírjai és pénzeszközei feletti rendelkezési jogosultság szünetel.

12:46 – Akár 100 milliárd forintnyi fedezet nélküli kötvényt is piacra dobhattak

A Magyar Nemzeti Bank alelnöke szerint a Quaestor az eredetileg 60 milliárd forintra tervezett kötvény kibocsátási programját akár 100 milliárd forinttal is túlléphette, erre azonban lehet, hogy nincs a brókercégnek fedezete.

11:05 – A BÉT felfüggesztette a brókercég kereskedési jogát

09:40 – Síró emberek

Százezer és több millió forintos számlával rendelkező pécsivel is beszéltünk, akik most nagyon aggódnak, hogy elúszott a pénzük. Síró nőt is láttunk a sorban, ő a szülei nyugdíja miatt aggódik, mert az összes megtakarított pénzt ide tette be.

09:00 – Kezdődő pánik Pécsen

Fél kilenc helyett csak valamivel 9 után nyitott ki a Quaestor irodája Pécsen. Addigra már 80-100 ember ácsorgott a bejáratnál, többségük már tegnap sem tudta elérni a brókerházat – magyarázták. Végül egyesével kezdték beengedni az igencsak ideges ügyfeleket.

quaestor_tömeg

Már nyitás előtt is hosszú volt a sor! Fotó: H.M.A. (OK!PÉCS)

——————————————————————————————————————-

A közlemény szerint az MNB a cégnél hétfőn indított célvizsgálata során a társaságnál szabálytalanságokat észlelt, ezért függesztette fel részlegesen a Quaestor tevékenységi engedélyét.

A befektetési vállalkozás új ügyfélmegbízásokat nem fogadhat el, de a felügyeleti biztos az ügyfelek érdekében zárhatja a nyitott pozíciókat – írja az MNB.

A felügyleti biztos kirendeléséről a jegybank Pénzügyi Stabilitási Tanácsa hoz döntést. Amennyiben a tanács a biztos kirendelése mellett dönt, akkor ő még kedden  átveszi az intézmény irányítását az  igazgatóságától, és gondoskodik a megfelelő működésről. Az intézkedések hatálya alatt – a szabálytalanságok tisztázása érdekében – az ügyfelek értékpapírjai és pénzeszközei feletti rendelkezési jogosultság szünetel.

Az intézkedések a felügyeleti biztos kirendelésének megszüntetéséig, de legfeljebb a jegybanki vizsgálat lezárásáig érvényesek.

Az MNB tájékoztatta az illetékes nyomozó szervet –  közölte a jegybank.

Hétfőn a Quaestor Financial Hrurira Kft. öncsődöt jelentett. “A Buda-Cash botrány olyan pánikot okozott az értékpapírpiacon, amely lehetetlenné tette a piac normális működését. (…) A kialakult pánik során ügyfeleink olyan mennyiségű kötvényt kívántak értékesíteni, amely meghaladja a Quaestor Csoport likvid pénzügyi eszközeit” – indokolt a cég.

Pécsen, a volt Fészek irodaház előtt a Zsolnay szobornál tömeg gyűlt össze kedd reggel. Egyelőre türelmet kértek a várakozóktól, akik viszont egyáltalán nem örülnek ennek!

hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter