Öten is Pécsre tervezték az új Csontváry Múzeumot

Futurisztikus kocka a külszíni fejtésben, Rókus domb és a szabadtéri színpad is felmerült a tervezőkben a hivatalos ajánlott pécsi telek mellett. 

Tegnap írtunk arról, hogy budapesti terv nyerte el a miniszterelnökség által kiírt Csontváry ötletpályázatot. 12 díjazott volt, ebből pedig öten Pécs mellett foglaltak állást.

hirdetés

Megosztott második díjat kapott az a terv, ami Csontváry képeit egy igen futurisztikus kockába tenné, mégpedig a Pécs peremén fekvő, elhagyott külszíni fejtés oldalába. Íme:

csontváry múzeum2

hirdetés

A bírálók szerint a “pályázat kifejezett érdeme, hogy mindent alárendel a megidézni kívánt szellem nagyságához méltó bemutatásnak, nem mérlegel közízlést, elfogadást, vagy elutasítást, miként szeretett festőnk sem. Kis túlzással, az épület mindaddig aktuális marad, ameddig a Csontváry-életmű.”

Megosztott harmadik díjat kapott az a terv, ami az önkormányzat által felajánlott telken, Pécs középkori városfalain belül, a Káptalan utca és az Aradi Vértanúk útja (illetve a középkori városfal) közé kívánta elhelyezni a kiállítótereket. Így:

09-07_272853_tablo_02

A bírálók szerint a pályamű egyszerű tömegeivel ellentétben nagyon gazdag, differenciálható, diffúz fényhatásokkal gazdagítja a belsőt, alkalmas arra, hogy a gazdag életmű építészeti háttere legyen.

Kiemelt megvételre ajánlották azt a tervet, ami a Csontváry Múzeumot a volt Dante kávézó kertjébe, vagyis a múzeum jelenlegi épületébe álomodta meg – az udvarba – földbe süllyesztett kockákba.

03-04_213070_latv_03

A bírálók szerint “Csontváry művészete jól jellemezhető a kalitkába nem zárható madár hasonlatával, amelyet a pályamű tervezője mottónak is tekint. Ezt a gondolatot élményszerűen, a múzeum bővítésének reális megoldásaként mutatja be, izgalmas építészeti és múzeumtechnológiai eszközei pedig a megvalósítás szakaszában továbbfejleszthetőek.”

A jelenlegi Szabadtéri színpad területére is megálmodtak egy Csontváry Múzeumot, amit szintén megvételre ajánlottak az ítészek.

00-01_110245_ikon

A bírálóknak ugyan tetszett a terv, de megjegyzik: Míg a terepszint alatti és a földszint térképzése, „Land Art”  jellegű, érzékeny megoldás, a „zikkuratot” idéző felépítmény idegen, nem kívánatos elem a műemlék környezetben.

És végül volt, aki a Rókus domb ajlán képzelné el Csontváry monumentális kiálítását. Így:

14-11_439294_tablo_01

A bírálók szintén megvételre ajánlották az elképzelést, mert szerintük: “A hely szép természeti környezete, történelmi múltja, jó városi pozíciója mellett a közelében elhelyezkedő művészeti és egyetemi intézmények miatt is kiválóan alkalmas a múzeum elhelyezésére. Tömegformálása kubisztikus, nagyvonalú. Épp e nagyvonalúsága miatt vetülhet föl a terepre illesztés kérdésessége. Kiállító terei, közönségvezetése megfelelnek a múzeum követelményeinek.”

hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter