Pár nap és indul az első Pécsi Zsidó Kulturális Fesztivál

Ahol, egyebek mellett, az igazi sóletet is meg lehet majd kóstolni! Először rendezik meg a fesztivált, szeptember 10. és 17. között kilenc programra várják az érdeklődőket Pécsen.

A sólet fesztivál

Kezdjük a végén: a fesztiválon belül lesz egy minifesztivál is, ami csak a sóletről, illetve a zsidó – kóser – konyháról szól majd. Az Igazi Sólet nagyon messze van a konzerv és időnként a magyar éttermi változatoktól. Aki ugyanis akár csak egyszer is evett egyet, az utána mindig enni fogja!

hirdetés

Akit érdekel, hogyan is készül, annak Rosenstein Tibor leírását javasoljuk, amit ITT lehet elérni. Náluk egyébként az étteremben így néz ki a sólet, ami marhahúsból készül, de libából is szokás készíteni:

IMG_2556-1198x800

Fotó forrása: TasteHungary

hirdetés

 A Fesztivál

A pécsi izraelita hitközség alelnöke, Stark András pszichiáter szerint a Pécsi Zsidó Kulturális Fesztivál tükrözi az 1840-es évektől napjainkig folyamatos pécsi zsidó vallási és kulturális életet, illetve megmutatja annak holokauszt utáni továbbélését. A fesztivál a pécsi zsidó szabadegyetem kultúrával, művészetekkel foglalkozó programjaiból és az ahhoz kapcsolódó közösségi életből nőtt ki – tette hozzá.

Indító eseményként Pécsi levelek 1944-ből címmel a “zsidókérdés megoldásának” pécsi dokumentumaiból rendeznek felolvasószínházi előadást Hábel János helytörténész levéltári gyűjtésének alapján szeptember 10-én. Aznap 18 órától a zsinagógában kezdődő kántorkoncert zsidó örökzöldeket ölel fel, jiddis daloktól a hollywoodi melódiákig, héber daloktól az izraeli slágerekig, Nógrádi Gergely, Raáb Gábor, Fellegi Balázs, Lakatos György előadásában.

Vojnich Erzsébet és Szüts Miklós kiállítása szeptember 12-én a Janus Pannonius Múzeum (JPM) Modern Magyar Képtárában nyílik meg.

Szeptember 14-én Bálint András Arany János-estjén vehet részt a publikum a Művészetek és Irodalom Házában. Másnap “a szocializmus éveinek legbetiltottabb rendezője”, Ember Judit két dokumentum filmjét mutatják be az Apolló moziban.

Szeptember 16-án ugyanott az alkotóról portréfilmet készítő Dér Asiával beszélget Stark András a film díszbemutatója után.

A programsorozat zárónapjának délelőttjén a Kossuth téren sóletfesztivált tartanak, amelyen Fűszeres Eszter gasztroblogger is beszél a zsidó konyha rejtelmeiről.

A fesztivál Hámori Gabriella Gyarmati Fanni naplójából válogató előadóestjével ér véget a Pécsi Zsidó Hitközség dísztermében.

(via MTI, Borítóképünk illusztráció!)

hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter