A Parlament megszavazta ma a civiltörvényt, a TASZ bojkottra szólított fel

Elfogadta a parlament kedden a külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról szóló törvényt. A fideszes Kósa Lajos, Gulyás Gergely, Németh Szilárd és Vitányi István által jegyzett indítvány 130 kormánypárti igen, 44 nem és 24 – jobbikos – tartózkodó szavazatot kapott.

Nyilvános listázás

A jogszabály alapján a törvény hatálya alá tartozó egyesületek és alapítványok

hirdetés

15 napon belül kötelesek bejelenteni a bíróságon külföldről támogatott szervezetté válásukat,

amint az általuk kapott tárgyévi támogatások összege eléri a pénzmosás elleni törvényben meghatározott összeg kétszeresét, azaz 7,2 millió forintot. Nem kell viszont beszámítani ebbe az összegbe azokat a támogatásokat, amelyeket az Európai Uniótól származó forrásként költségvetési szerven keresztül kapnak.

A Velencei Bizottság észrevétele alapján rögzítették a törvényben azt is: nem kell közzétenni a külföldi támogató személyes adatait, ha az általa nyújtott támogatás egy év alatt nem éri el az 500 ezer forintot.

A nyilvántartó bíróság minden hónap 15-ig küldi meg azoknak az egyesületeknek és alapítványoknak a nevét, székhelyét és adószámát a Civil Információs Portál vezetéséért felelős miniszternek, amelyek esetében a megelőző hónapban a külföldről támogatott szervezetté minősítést rögzítette. A miniszter a megküldött adatokat

ingyenesen elérhető módon közzéteszi az e célra kialakított elektronikus felületen.

Az érintett szervezeteknek pedig a bejelentés után

haladéktalanul fel kell tüntetniük

a honlapjukon, valamint az általuk kiadott – a médiatörvény szerinti – sajtótermékekben és egyéb kiadványokban is, hogy külföldről támogatott szervezetnek minősülnek.

Mi van, ha nem?

A most elfogadott törvény szerinti kötelezettségeit nem teljesítőket ügyész szólítja fel arra, hogy 30 napon belül tegyenek eleget az előírásoknak. Nem teljesítés esetén ezt egy újabb – 15 napos határidejű – felhívás követi. Ha ez is eredménytelen, az ügyész a civil szervezetek bírósági nyilvántartásáról szóló törvény szerinti

bírság kiszabását kezdeményezi a bíróságnál.

Szintén a Velencei Bizottság javaslata nyomán hagyták el a törlés lehetőségét a szankciók közül. A jogszabály ehelyett azt mondja ki, hogy az ügyész az ismételt felhívást követően a civiltörvény szabályainak megfelelően, az arányosság figyelembevételével jár el.

Nem vonatkozik minden civilre

A jogszabály hatálya nem terjed ki a civil szervezetnek nem minősülő egyesületekre és alapítványokra, a sporttörvény hatálya alá tartozó egyesületekre, valamint a vallási tevékenységet végző és a nemzetiségi szervezetekre.

A törvény a kihirdetését követő nyolcadik napon lép hatályba.

Miért?

A fideszes előterjesztők indoklása szerint a civil szervezetek és alapítványok az általuk ellátott tevékenységek, illetve az alapítóik által kitűzött célok megvalósításán keresztül

a demokratikus ellenőrzésben és a közvélemény-formálásban fontos szerephez jutnak.

Ezért alapvető közérdek fűződik ahhoz, hogy

a társadalom egészének egyértelmű legyen, e szervezetek milyen érdekeket képviselnek.

Figyelemmel kell lenni továbbá azokra a kihívásokra, amelyeket a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozásával összefüggésben az átláthatatlan eredetű pénzmozgások jelentenek – tették hozzá.

Fidesz: Ez nem megbélyegzés

Senki nem vonhatja ki magát a magyar törvények alól – jelentette ki Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője budapesti sajtótájékoztatóján a külföldről támogatott szervezetek átláthatósága érdekében hozott, a parlamentben kedden elfogadott törvényről szólva, miután a Társaság a Szabadságjogokért a jogszabály bojkottját ígérte. A frakcióvezető kiállt amellett is, hogy a külföldről támogatott szervezeteknek fel kell tüntetniük az általuk kiadott sajtótermékekben és egyéb kiadványokban is, hogy ilyen szervezetnek minősülnek. Ez nem megbélyegzés – mondta Kósa Lajos.

Együtt: Erkölcstelen és megbélyegző

Az Együtt – a Korszakváltók Pártja erkölcstelennek, megbélyegzőnek és feleslegesnek tartja a külföldről finanszírozott szervezetek átláthatóságáról szóló törvényjavaslatot.

MSZP: A Fidesz tör Magyarországra

Az MSZP szerint nem külső ellenség, hanem a Fidesz-kormány tör Magyarországra. Kijelentették: Nem támogatnak semmi olyan javaslatot, amely a civil szervezetek szabadságjogait, mozgásterét korlátozza. Azért sem támogatják a javaslatot, mert megbélyegzi a civil szervezeteket.

Párbeszéd: ez támadássorozat

A Párbeszéd társelnöke szerint a külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról szóló törvény a kormány társadalmi szervezetek elleni támadássorozatának a része. A jogszabály semmi mást nem szolgál, csak a kormány hatalmi céljait – tették hozzá.

LMP: Ettől nem lett jobb hely Magyarország

A párt társelnöke azt mondta, semmi nem indokolta, hogy a parlament elfogadja a külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról szóló törvényt. Ettől a jogszabálytól az ország nem lesz jobb hely, sőt a törvény ellehetetlenít olyan civil szervezeteket, amelyek segítettek, amikor feladatokat vállaltak át az államtól.

(via MTI, Borítókép: MTI Fotó/Kovács Attila)

hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter