Páva, Csizi, Hoppál: a szocialisták miatt van újra adósságban Pécs

Annyi “szocialista csontváz” esett ki ugyanis a szekrényből – magyarázták az önkormányzati lapnak, hogy nem győzték számolni. És még ma is esnek ki, ezért van sok milliárdos hiánya a városnak – állítják.

Többet kell(ene) olvasgatni az önkormányzat hivatalos hírportálját, ugyanis megint érdekes interjúba futottunk bele az oldalon, a “Szocialisták majdnem ellopták a jövőnket” címmel. Ebben Páva Zsolt, Csizi Péter és Hoppál Péter válaszol a kérdésekre és fedik fel, hogy szerintük miért alakult ki megint több milliárdos hiány Pécsen. (A hivatalos információk szerint ugye 7,5 milliárd hiányzik a városi kasszából egészen pontosan.)

hirdetés

Mi most csak a legfontosabb állításokat emeljük ebből az interjúból, akinek ez nem elég, az szépen olvassa el az egészet.

Pécsi rendszerváltás?

Ezt állítják a politikusok. Vagyis azt, hogy Pécsett az történt 2009-2010-ben, ami Magyarországon 1989-1990-ben. Vagyis rendszerváltás.

– Olyan aknamezőn lépdeltünk, hogy alig múlt el nap anélkül, hogy ne robbant volna fel valamelyik a lábunk alatt. És valóban, két éve úgy tűnt, hogy sikerült végeznünk, hogy 6 év alatt magunk mögött tudhatunk 25 évnyi munkát, de sajnos nem így van.

Kiderült, aknák még mindig vannak, további erőfeszítések várnak ránk, a szekrényből még mindig hullhatnak ki szocialista csontvázak

– magyarázta Páva Zsolt.

Csontvázak?

Ilyen “máig élő csontváz” a polgármester szeirnt

az Expo Center, a nem működő reptér, a szétrohadt Jókai téri burkolat, vagy az életveszélyes iskolák, amiket fel kell újítani például.

Csizi Péter ezt azzal fejelte meg, hogy bár 2014-ben az állam átvállalta Pécs teljes hitelállományát, de csak az önkormányzatét, a cégek adósságát viszont nem. Ezt pedig “szintén a szocialisták hagytak ránk” – hangsúlyozza. Lányegében azt állítja a politikus, hogy

a szoci városvezetések olyan hitelfelvételekbe kényszerítették a cégeket, amiket ma is törlesztenie kell a városnak

(pl. a Vagyonhasznosító milliárdos hiteleit), de a buszpark megújítása is ilyen teher, amit a városnak kell állnia. Ez utóbbit azért – állítja Csizi, mert a szocialisták “lényegében ellpoták” az egészet. Emiatt most

csak a tömegközlekedés évi 3 milliárdba kerül Pécsnek.

Hoppál Péter mindezekhez annyit tett hozzá, hogy a szocialisták az EKF-et is elronották, mert ha jól csinálták volna, akkor az állam és nem Pécs kasszáját terhelné például a Kodály Központ működési költségei. Ez is milliárdos tétel ugyanis, noha a kormány végül beszállt a kulturális intézmények működtetésébe Pécsen.

27 pontos mentőcsomag – fél évben belül látszik az eredmény?

Csizi szerint 27 pontos mentőcsomagt kell most végrehajtania Pécsnek, hogy csökkenteni lehessen a hiányt.

– Első körben a városháza létszámát szűkítjük. Újra átnézzük a cégeinket, és ha találunk párhuzamosságokat, hát megszüntetjük. Elvárjuk például, hogy a termelő beruházások adókedvezményeinek megadása mellett nagyobb közterhet fizessenek a bevásárlóközpontok, pénzintézetek és a benzinkutak – magyarázza Páva Zsolt.

Hoppál Péter szerint

27 éve, a rendszerváltásból Dél-Dunántúl és Pécs városa vesztesként került ki,

amely több okra vezethető vissza. Összeomlott a nehézipar, és az új befektetők, termelő cégek fogadására alkalmas ipari parkja egészen mostanáig nem volt a városnak, a régióközpontok közül Pécsre ért el legkésőbb az autópálya, valamint gyengítette a város fejlődését a tőlünk néhány tíz kilométerre, a határainkon túl zajló délszláv háború is.

Páva szerint a mentőcsomag eredménye fél évben belül látszani fog.

Nincs elvándorlás csak kiköltözés?

Érdekes az interjú vége is, mert ebben Csizi Péter azt állítja, hogy Pécs lakosságszáma igazából nem fogy annyira, mint amennyire a köztudatban él.

– Pécs lakosságának fogyását kisebb részben a természetes fogyás okozza, nagyobb részben pedig a környező településekre való elvándorlás. Tessék megnézni Pécs agglomerációjánák lakosságát is, miként nőtt az elmúlt évtizedekben, Kozármislenyben éppen idén lett tízezres – tette hozzá.

Akinek mindez nem volt elég, az ITT elolvashatja a teljes interjút.

hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter