Páva: hazugság, hogy fákat akarnak kivágni Pécsen!

Páva Zsolt polgármester közleményben tudatta, hogy semmi nem fenyegeti a sétatéri sétány gesztenyefáit. Mutatjuk. (A kiemeléseket mi tettük bele, hogy könnyebb legyen olvasni.)

„Mélységesen elszomorít, hogy egyesek – zavarkeltés vagy politikai haszonszerzés céljából – megtévesztik a pécsieket. Legújabban a balliberális politikai oldal szereplői azzal riogatnak, hogy az önkormányzat 15 sétatéri fát vágatna ki bármilyen különösebb indok nélkül. Ez hazugság.

hirdetés

Az igazság, hogy 900 millió forintos fejlesztési forrásból újabb, ma még a föld mélyén szunnyadó világörökségi értékeket nyílik lehetőségünk bemutatni.

Az üvegtetővel fedett Cella Septichorától keletre két sír teljes feltárása, védelembe helyezése és nagyközönség előtt való megnyitása, emellett a látogatóközpont fejlesztése szerepel a terveink között. E két, oltalom alatt lévő sír védelembe helyezése kötelezettségünk is.

Ma még csak valószínűsíteni, de kijelenteni nem lehet, hogy az eddig be nem mutatott sírok feltárásakor szükség lehet fák kivágására a sétatéri sétánytól északra, a Cella Septichorától keletre eső területen.

Pécs polgármestereként a régész szakemberek, a projekt tervezői és a fejlesztés koordinálását végző társaság felé már hónapokkal ezelőtt jeleztem, hogy csak abban az esetben járulok hozzá ilyen munkálatokhoz, amennyiben e nélkül ellehetetlenülne a régészeti értékek védelembe helyezése.

Ami ma, a feltárás nélkül is bizonyosan kijelenthető, hogy

a szakemberek véleménye szerint a sétányról bizonyosan egyetlen fát sem kell eltávolítani,

de az értékek védelme is maximálisan 5-6 egyedet érinthet.

Amennyiben a közel kétezer éves kulturális örökségünk megóvása valóban nem garantálható néhány fa kivágása nélkül, azokat ezen a Szent István téren pótoljuk.

Az embereket most hergelő politikai ellenfeleimnek üzenem: a pécsi és mecseki fákat nem tőlem kell megvédeni! Nem tőlem, hiszen polgármesterségem városunkban korábban példátlannak számító fásítási program folyik.

Csak az utóbbi években a történelmi belvárosban több száz, Pécs belterületén több ezer fát ültettünk el, s létrehoztuk a városi csemetekertet több tízezer egyedszámmal. Azoktól kell megvédeni a pécsi fákat, akiknek idején a pécsi hőerőmű kazánjaiban sok millió köbméternyi mecseki fa égett el.”

hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter