Páva Zsolt: 100 milliárdos fejlesztés Pécsett

2009 óta nincs könnyű éve Pécsnek, de ennek ellenére komoly sikereket ért el a város – mondja a pécsi polgármester lapunknak adott év végi interjújában. De mi vár Pécsre 2018-ban? Lesznek új munkahelyek? Mi lesz a városi cégek adósságaival? Mit tart a legnagyobb sikernek, vagy éppen kudarcnak? Mindez kiderül az interjúból.

Páva Zsolt2017_3

hirdetés

Nehéz vagy könnyű év volt ez Pécs számára? 

A 2009-es időközi polgármester-választás óta nem beszélhetünk könnyű feladatokkal jellemezhető évekről Pécs esetében. Azon túl persze, hogy örömteli: 2009 óta több mint 100 milliárd forint értékű fejlesztés valósult meg Pécsett. Ezen programok megvalósítása folyamatosan nagy terhelést jelent a korábban már amúgy is jelentős létszámcsökkentésen átesett városházi apparátusnak. Idén kiderült az is, hogy a pécsi önkormányzat pénzügyi helyzete túlnyomó részben a korábbi városvezetések elhibázott gazdálkodása, kötelezettségvállalásai és intézkedései nyomán jelentős konszolidációra szorul.

Nyilvánvalóvá vált, hogy ezt a konszolidációt az önkormányzat kormányzati segítség nélkül, egymaga a továbbiakban nem képes megvalósítani.

Kemény tárgyalásokat folytattunk ezért a kormányzattal, amely az elmúlt 8 és fél évben folyamatosan mellettünk állt. Egy mindenki számára megnyugtató megoldással támogatásban részesül Pécs, így végleg leszámolhatunk a múlttal, s lehetőséget kapunk az elrugaszkodásra.

Mi volt a három legpozitívabb történés 2017-ben? Mire a legbüszkébb?

Nagy öröm volt látni azokat a bölcsődés, óvodás gyerekeket és szüleiket, akik birtokba vehették az első felújított intézményeket. Talán kevesen tudják, de volt olyan uránvárosi óvoda, ahol az ötvenes évek óta nem történt komolyabb felújítás, az intézmények nagy részéhez pedig 30-40 éve nem nyúltak hozzá. Ezért döntöttünk úgy, hogy első körben közel 2 milliárd forint értékben közel 20 bölcsőde és óvoda teljes rekonstrukcióját hajtjuk végre. A Viessmann német vállalat új szereplőként jelent meg idén a pécsi munkaerőpiacon és az IT Services Hungary, a dohánygyár is jelentős létszámemelést volt képes végrehajtani.

Ezekkel több száz új munkahellyel lett több Pécsett, mint 2016-ban. Remélem, hogy a tendencia jövőre még nagyobb ütemben folytatódik.

Büszkék lehetünk arra is, hogy ismét városunkban üdvözölhettük a nyáron Placido Domingót, minden idők egyik legnagyobb operaénekesét.

Mi az a három, amit negatívnak ítél, és amin feltétlen változtat a jövőben?

A munkaerőpiac területén mindenképpen szükséges további fejlődés, ezért a kormánnyal közösen azon dolgozunk, hogy az ipari parkba és az épülő üzemcsarnokokba új szereplők érkezzenek.

Pécs és Baranya számára is kulcsfontosságú, hogy az ipar erőre kapjon.

Nem rajtunk múlik elsősorban, de szükség lenne az ellenzék, különösen a szocialisták önmérsékletére. Miattuk van ma is nehéz helyzetben Pécs, ennek ellenére ahelyett, hogy csöndben maradnának, lejárató kampányt folytatnak ellenünk. A harmadik negatív élményem az volt, amikor nemtelen támadások értek bennünket a nyáron, miközben éppen a kormányzattal tárgyaltunk Pécs jövőjéről.

Hogyan állnak a kiemelt projektek? 

A vásárcsarnok esetében hónapokon belül indulhat a kivitelezés, a forrás már a rendelkezésünkre áll. A Tv-torony környékének rendezése is megkezdődik a jövő év elején, ahogy a kormányzattal közösen hozzálátunk a Déli Ipari Park fejlesztéséhez is. Az élményfürdővel kiegészített multifunkciós sportcsarnok területe mellett már javában zajlik a Nemzeti Kosárlabda Akadémia építése. Ez lesz az első beruházás a területen. A nagyobb beruházás a fejlesztés nagyságához mérten lassabban halad, jelenleg a tervezési szakaszban vagyunk, s a költségek számítása zajlik. Bízom benne, hogy még ebben az önkormányzati ciklusban az a beruházás is megindul.

Mit várhatnak a pécsiek 2018-tól?

2018 az elrugaszkodás éve lesz Pécs számára. A kormányzat partnerségének köszönhetően bár feszes és megtakarításokkal tarkított pénzügyé év elé nézünk,

városunk lehetőséget kap a jövő építésére, arra, hogy tiszta lappal induljon, s ne legyen szükség a múlt árnyaival való küzdelemre.

A nagyobb beruházások közül ki kell emelni az új belvárosi összekötő út építését, amellyel jelentősen segítjük a forgalmat a Mecsekoldal és a belváros között. Egymással párhuzamosan több nagyfoglalkoztatóval is előrehaladott tárgyalásokat folytatunk, így jó okunk van bizakodni abban, hogy már 2018 első felében újabb több száz munkahely létesítéséről számolhatunk be.

Mi a tétje Pécs, vagyis a város szempontjából a 2018-as választásoknak? 

A választók arról döntenek, hogy a biztonságot vagy a fenyegetettséget választják. Jelenleg már a harmadik migrációs hullám zajlik Európában. Mi, pécsiek megtapasztalhattuk, hova vezet mindez. Másfél éve volt, hogy naponta menekültek ezre utaztak át a városon, s kis híján menekülttábort hoztak létre a város határában.

Választhatunk, hogy vagy megvédjük a városunkat vagy engedjük, hogy mindörökre megváltozzon.

A másik oldalon az MSZP, a DK lebontaná a kerítést, a Jobbik pedig akkor állított ki magáról bizonyítványt, amikor nem szavazta meg a kényszerbetelepítéseket alkotmányban tiltó határozatot. A kisebb pártok szintén elbagatellizáljak a határvédelem fontosságát.

Páva Zsolt2017_4

Megszületett a Pécs-Kormány megállapodás a város pénzügyi konszolidálásáról. A Magyar Közlöny részletesen is bemutatja a megállapodást és a legfontosabb feladatokat. Mi lesz az önkormányzati cégek adósságaival?

A Tüke Busz Zrt-t, a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt-t és a Biokomot, mint pécsi városüzemeltetési társaságot is bénítják azok a hitelek, amelyeket vagy a szocialista városvezetések alatt kellett felvenniük vagy éppen a szocialisták ténykedései nyomán. Lásd: a kiszervezett városi buszok pótlására felvett kölcsön.

Kormányzati szinten tárgyalunk arról, hogy ezt a helyzetet miként lehet kezelni,

a önkormányzat konszolidálása után ugyanis ezen a területen is le kell végre számolnunk a múlttal.

Átalakítják, racionalizálják a városi cégeket jövőre?

Minden szempontot vizsgálunk, s ennek megfelelően fogunk döntéseket hozni. Az bizonyos, hogy lesz tennivalónk.

Ilyen az év utolsó napja a Páva családban

Páva Zsolt elárulta azt is, hogy szűk családjával tölti a szilvesztert, ez minden évben így van, ezen idén sem változtat.

– Jóízű beszélgetések, bensőséges ünneplés vár ránk az újévre készülődve – mondta.

hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter