Páva Zsolt: Teszem a dolgomat

Politikushoz képest szokatlanul őszinte interjút adott lapunknak Pécs polgármestere. A stabilitást és a kiszámíthatóságot tartja a város egyik legnagyobb érdemének Páva Zsolt, ugyanakkor azt mondja, a teljes régió, felhúzásával lehet csak elérni, hogy Pécsnek is legyen egy BMW-je. Exkluzív, szezonnyitó interjú!

Kezdjük egy bemelegítő kérdéssel: hogyan telt a nyár?

hirdetés

Kezdő nagypapaként sokat voltam az unokámmal abban a két hétben, amit Fonyódon töltöttem a családdal. Egy gond volt, hogy túl közel voltam Pécshez, emiatt négyszer is voltam itthon. Most nagyon rövid volt a nyár, de lennie kell ilyennek is.

Megnéztem a vállaltan kormánybarát, országos médiát (Magyar Idők, Origo, PestiSrácok, Hirado.hu, TV2, EchoTV, Magyar Hírlap, stb.) és rákeresve a Páva Zsolt névre alig dobnak fel híreket az elmúlt 3 évből. Ellenben az országos média többi része igen aktívan foglalkozott Önnel, illetve Péccsel, elsősorban negatív értelemben. Elégedett a város kommunikációjával?

Olyan időket élünk, amikor a jó, pozitív történések, a fejlesztések ma már nem tartoznak az „igazi hírek” közé a média nagyobbik részének; ellenben a legkisebb bosszantó apróságból is hosszas hírfolyamok születnek. Ami jó, az ugye „normális”, arról nem kell beszélni; ami viszont „nem normális”, az máris hír, még ha nem is feltétlenül igaz, amit állítanak. Sajnálatos, hogy sok esetben az önkormányzaton kívüli folyamatok szállnak rá a fejünkre negatívumként. Ilyen volt a Zsolnay gyár és a tulajdonos több százmilliós tartozásainak ügye, amikor joggal féltünk attól, hogy beborul a Zsolnay, s emiatt cselekednünk kellett. Ilyen volt a PMFC összeomlása is, amikor Matyi Dezső kiugrott a klub mögül, s nekünk kellett megoldani a helyzetet. Az önkormányzat költségvetése is egy örökölt probléma, amelyen úrrá kellett lennünk. A legtöbb esetben tehát, bár mi szolgáltattuk a megoldásokat, a híreket úgy tálalták, mintha a problémákat mi idéztük volna elő.

Bíznak még a Fideszben Pécsett?

Minek tulajdonítja, hogy az idei nyár igen aktív volt politikai szempontból Pécsen? Mellár Tamás egyesületet gründolt; Kővári János Szövetséget hozott létre; pécsi lett az LMP vezető politikusa; Tóth Bertalan pedig MSZP-elnök lett, stb. Mit gondol, ez még az áprilisi választások utószele, és annak a meglovagolása, hogy a Fidesz egyik ismert politikusát sikerült legyőzni a városban, vagy ez már a 2019-es önkormányzati választásokra való stratégia része? 

Ellenzéki stratégiákról nem beszélhetünk jelen esetben. Mellár Tamás is csak a függetlenség álcája mögé bújva tudott győzni választókerületében, holott napokkal a sikere után kiderült: valójában az MSZP-P trójai falováról van szó személyében. Emiatt, no meg Márki-Zay Péter vásárhelyi győzelme miatt sokan próbálnak mostanában a zavarosban halászva politikai tőkét kovácsolni a függetlenség, politikán felüli mivoltuk hangsúlyozásával országszerte.

Országosan nagyon erős a Fidesz, de Pécsett mintha nem ez lenne a helyzet. Ön szerint megvan még az a bizalom a Fidesz iránt Pécsen, ami 2009-ben, 2010-ben és 2014-ben megvolt? Vagyis bíznak még az emberek a pécsi Fideszben?

Az országgyűlési választáson azzal kellett szembesülnünk, hogy elért eredményeinkkel nincsenek kellően tisztában az emberek, hiszen egy jelentős részük felült hazugságoknak, álhíreknek. A magunk részéről világosan kell cselekednünk a jövőben is, azaz jobban el kell tudnunk mondani a pécsieknek, hogy mit is csinálunk, és miért csináljuk. Hiszek ebben, mert jót akarunk és jót is teszünk.

Mikor lesz Pécsett BMW?

Azt az OK!PÉCS megírta már, hogy a Pécsi (Keleti) Ipari Park gyakorlatilag tele van, 50 cég van ott. Ugyanakkor ki vagy mi tehet arról, hogy a Déli Ipari Park (DIP) tök üres? 

A Déli Ipari Park gyakorlatilag egy szocialista telekmachinációnak köszönheti létezését, amelynek folyományaként osztrák befektetői kézbe került. Az új pécsi városvezetés 2009 után az utolsó pillanatban tudott erőfeszítések árán elérni 26 százaléknyi részesedést az azt kezelő cégben. Miközben a pécsi önkormányzat használaton kívüli épületekbe (például a második pécsi dohánygyár létrejötte, az ITSH folyamatos felfutása, a Harman-gyár megtelepedése) sorra talált befektetőket, ez a társaság mindeddig képtelen volt tenni a terület sikeréért, a park versenyképtelen a rendkívül magas telekárak miatt. Jelenleg kemény harcok árán az állam igyekszik kivásárolni az osztrák tulajdonost, de a folyamat még nem ért véget. Ez is egy örökölt probléma tehát, amelyet nekünk kellett, kell megoldanunk.

Páva-Zsolt_portre_allo

Pécsre az utóbbi években igazán látványos, nagy és komoly multi, több ezres nagyfoglalkoztató nem jött. Miért nincs Pécsnek egy BMW-je? Vagy egy Rovere? Jaguárja?

A rendszerváltozás okozta gazdasági összeomlás, a bányabezárások valamint a finn óriás, az Elcoteq csődje után saját bőrükön tapasztalhatták meg a pécsiek, hogy milyen káros egy város számára, ha egy-két gigaberuházásra építi gazdaságát. Ezért 2010 után több, kisebb befektető adja a pécsi gazdaság motorjának fogaskerekeit. Célunk, hogy minél több, s folyamatosan prosperáló, fejlődő vállalkozás működjön Pécsett. Azért is van szükség minderre, mert Somogy, Tolna, Baranya és Észak-Horvátország adja a közép-kelet európai gazdasági térség legszegényebb vidékét. Pécs is csak akkor tud majd például egy BMW nagyságú gyárat behozni, ha a teljes régió felzárkózik. A multinak ugyanis nem elég, hogy mondjuk Pécs biztosítani tudna munkaerőt. Ők azt kérdezik, lesz-e dolgozó 10 év múlva is, vagy mi van 10 kilométerrel arrébb? Ha sikerül a régiót és Horvátország baranyai, Eszékig érő részét felhúzni, akkor már tudunk érdemben versenyezni. Évek óta dolgozunk ezen, létrehoztuk, sőt elnököltük is az EGTC-t emiatt (European Grouping for Territorial Cooperation, azaz az európai területi együttműködési csoportosulás rövidítése – szerk), ezzel együtt a kormány stratégiai segítsége elengedhetetlen. Már nem csak Pécs, hanem az ország érdeke is az erős, stabil Dél-Dunántúl. Nem véletlenül segít nekünk a kormány, és partnerünk mindebben, hiszen jól tudják, hogy Pécset és a régiót csak közös erővel, államközi szerződésekkel és irányított programokkal lehet megerősíteni. Ez pedig elképesztően nehéz, bonyolult és időigényes folyamat. Mert mindezt 8 éve tudtuk csak elkezdeni, és nem pedig 25 éve, amikor kellett volna.

Mit tesz Pécs azért, hogy a fiatalok itt maradjanak a városban és itt alapítsanak családot, itt képzeljék el a jövőjüket? Mit tudnak ígérni a fiataloknak, miért maradjanak itt?

Azokat a cégeket támogattuk, amelyek fiatal és jól képzett, nyelveket beszélő embereket kerestek. Pécs ennek egyik központja lett az utóbbi években, az SSC központok stabilan jelen vannak itt, és terjeszkednek is, ma már több ezer fiatal dolgozik itt. Emellett stratégiai terv a kutatás-fejlesztés erősítése és most dolgozunk egy olyan programon, amely kifejezetten a fiatalokat, fiatal házasokat, pécsi diplomásokat célozza meg és támogatja, de erről majd a későbbiekben mondanék részleteket. Pécs Magyarország egyik legjobb, legszebb és legélhetőbb, barátságos városa, így e téren már jól állunk.

A felduzzasztott város

Elárulná, hogy mi a város stratégiája, hogyan küzdenék le a pénügyi nehézségeket? Mert erről semmilyen hír nem jelent meg az elmúlt egy évben.

Aki ismeri Pécset, az tudja, hogy a szocialista tervgazdálkodás során természetellenesen felduzzasztották a várost; a redszerváltás után pedig kis híján összeomlott a helyi gazdaság emiatt. A város infrastruktúrája 200 ezer főre van méretezve, míg a gazdasága fele ennyi embert tud eltartani. Mindez az ellentét nyilvánvaló feszültségekkel járt 1990 után minden egyes esztendőben. A város költségvetése időről időre jelentős hiányt tartalmazott, amelyet elődeink hitelből finanszíroztak, ráadásul az EKF-programmal az intézményrendszert is tovább hizlalták. Mi a kormánnyal együttműködve e hiányt folyamatosan kezeltük, s nagyon feszes gazdálkodással mára 1,5 milliárddal csökkentettük; jelenleg is a Magyar Államkincstár van a segítségünkre, hogy két éven belül egyszer és mindekorra képesek legyünk leszámolni a múlttal, eltüntessük a folyamatosan görgetett problémákat. Ehhez persze igen komoly, de aprólékos átalakításokra van szükség, amelyeket folyamatosan készítenek elő a kollégák. A város a nehézségek ellenére stabil és kiszámítható, gazdasága sok apró lábon áll. 70-80 nagyon komoly cég telepedett meg itt, és úgy hiszem, ez a stabilitás az egyik legnagyobb érdemünk is. Mindezek mellett eddig 130 milliárd forintot költöttünk el különféle fejlesztésekre és modernizációra, és további 100 milliárdos programot terveztünk be a Modern Városok Programon keresztül.

Hivatalosan ezekben a napokban startolt el a politikai szezon. Mire számítsanak a pécsiek, mik lesznek a város legfontosabb irányai, döntései 2019 őszéig?

Csak címszavakban: elindul az új vásárcsarnok beruházása; elektromos buszokat vásárolunk, nagyszabású út és járdafelújítási program is indul, többek között teljesen megújul a Ferencesek utcája és folytatódnak az óvoda- és iskolafelújítások; hamarosan átadjuk a belváros és a Mecsekoldal összeköttetését javító bálicsi lekötőutat; és belevágunk egy olcsóbb, de fenntartható élményfürdőbe is.

Mérlegen az elmúlt 10 év

Jövőre lesz 10 éve, hogy a Fidesz vezeti a várost. Elégedett az elmúlt közel tíz évvel?

Rendkívül mélyről indultunk 2009 tavaszán, ezt nem szabad elfelejtenünk. Az eltelt időben gyakorlatilag teljesen megújult az egészségügyi ellátórendszer, a közösségi közlekedés, a közterületek, ki tudtuk váltani a csődbe ment Elcoteq-et sok más, egyúttal kisebb vállalat Pécsre csábításával, miközben olyan közérzetjavító beruházásokat is véghez vittünk, mint a tüskésréti szabadidőpark létrehozása, az állatkert megújítása. Bár van bennünk hiányérzet, de gazdasági szakemberek szerint sem lehetett volna az adott és örökölt problémákat ismerve többet kihozni a város talpra állításából az elmúlt kilenc évben. Pécs ma stabil és kiszámítható város, stabil gazdálkodással; ha nem is a remélt ütemben, de gyarapodott és erősödött; csökkent a munkanélküliség immár a munkaerőhiány a legnagyobb problémáink egyike és az ország egyik legkedveltebb célpontja lettünk turisztikai szempontból.

Végezetül muszáj megkérdeznem, mert nem hagyhatok ki ilyen ziccert és az olvasókat is biztosan érdekli: szeretne újrázni? Indul újra 2019-ben?

Az 1994-es polgármesterré választásom után a pécsiek még három további alkalommal kértek fel a város irányítására. Egyik ciklusom végét sem az határozta meg, hogy kampányoljak szavazataikért. Csendben tettem a dolgomat az utolsó hivatalban lévő napomig. Most sem készülök másra: teszem a dolgomat.


OK_TAMOGATAS_BANNER

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter