Péccsel hozták zavarba Kósa Lajost, a legújabb minisztert

Budapest, 2017. szeptember 20.
Kósa Lajos, a megyei jogú városok fejlesztéséért felelõs tárca nélküli miniszterjelölt (j) meghallgatása elõtt az Országgyûlés gazdasági bizottságának ülésén Bánki Erik fideszes bizottsági elnök társaságában a Parlamentben 2017. szeptember 20-án.
MTI Fotó: Illyés TiborBudapest, 2017. szeptember 20. Kósa Lajos, a megyei jogú városok fejlesztéséért felelõs tárca nélküli miniszterjelölt (j) meghallgatása elõtt az Országgyûlés gazdasági bizottságának ülésén Bánki Erik fideszes bizottsági elnök társaságában a Parlamentben 2017. szeptember 20-án. MTI Fotó: Illyés Tibor

A Modern Városok Programért felel majd, ami vastagon érinti Pécset is. Bele is futott egy pécsi kérdésbe a szerdai meghallgatásán.

Nem túl nagy meglepetésre, az Országgyűlés gazdasági bizottsága alkalmasnak találta (9:2 szavazattal) Kósa Lajost a megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszteri poszt betöltésére.

hirdetés

Az altatóorvos és a sebész

Kósa Lajos szerint Lázár János, aki altatóorvos, jól előkészítette a Modern Városok Programot (beteg), de most jön a sebész, vagyis ő, aki végre is hajtja az egészet (műtétet). Orbán Viktor miniszterelnök ugyanis azt szeretné, ha egy kézbe kerülne a program irányítása, mert jelenleg több tárcának is együtt kell működnie a városokkal, ami lassú folyamat.

Pécsre külön is rákérdeztek

Mint ismert, a programban 3400 milliárd forintot tervez elkölteni a kormány vidékfejlesztésre 2022-ig, a programban 250 nagyprojekt van – köztük számos pécsi is. Hogy melyek ezek, arról itt egy kis emlékeztető, rövid videó:

(Pécs ugye megosztotta a Programot az egyetemmel, amiről pár nappal ezelőtt Páva Zsolt is beszélt, finoman beszólva a PTE-nek – a szerk.)

Kósa Lajos jelezte azt is, nemcsak ezzel a programmal foglalkozik majd, hanem más, a megyei jogú városokat érintő fejlesztésekkel is, amelyekben a kormány fontos szereplő. Példaként említette a határon átnyúló uniós forrású projekteket, illetve a megyei jogú városok összekötését az európai gyorsforgalmi úthálózattal, aminek közúti és vasúti fejlesztési részei is vannak. Ennél a pontnál futott bele egy ellenzéki szuriba is.

Szakács László (MSZP) ugyanis annak a véleményének adott hangot, hogy az új miniszteri poszt létrehozása valójában csak kommunikációs célokat, a miniszterelnök ígéreteinek magyarázatára szolgál. Egyúttal rákérdezett Orbán Viktor konkrét ígéreteire (lásd a fenti videót): például hogy a pécsi ígéretek beváltásával mi történt eddig. A bizottsági vita emelkedettségét jól jelzi a következő kérdés-válasz – amit az Index idézett fel:

  • Szakács László: Orbán Viktor megígérte, hogy Pécset bekötik a nemzetközi úthálózatba, az M6-os az országhatárig fog vezetni. Erről már nem beszélnek. Miért nem?
  • Kósa Lajos: Már bekötöttük, hiszen ha egy osztrák elindul Bécs felől az M1-esen, átmegy az M0-son keresztül az M6-osra, végig autópályán jut el Pécsig.
  • Szakács László: Az ön miniszterelnöke, Orbán Viktor és mindenki más is a déli, horvát határra gondolt, senki nem akarta ezt félreérteni, csak ön.
  • Kósa Lajos: Az M6-os kiépítése a horvát határig meg fog valósulni.
  • Szakács László: Mikor?
  • Kósa Lajos: Meg fog valósulni.

Betonba öntött pénzek?

Kósa bizottsági meghallgatása nagy részben ellenzéki kifogásokba torkollott.

Volner János (Jobbik) azt mondta, pártja “betonba öntött” magyar jövőnek tartja a Modern városok programot, mert a projektek jó része betonban, térkőben ölt testet, ahelyett, hogy az emberekre, például oktatásra fordítanák.

Demeter Márta (LMP) is arról beszélt, hogy a mintegy 3400 milliárd forintból mindössze 109 milliárd jut oktatásra, a többit betonra, stadionépítésre, presztízsberuházásokra fordítják.

Kósa Lajos az ellenzéki felszólalásokra adott válaszában azt vetette fel, miért baj az, ha presztízsberuházásokra költenek, hiszen azok olyan beruházások, amelyekre büszkék lehetnek.

(via MTI, Index.hu)

hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter