Továbbra is Pécs az ötödik legnagyobb magyar város!

És ez az egyetlen jó hír ebben a cikkben. A többi adat ugyanis nagyon rossz.

A Heti Válasz készített egy összeállítást a magyarországi nagyvárosokról a KSH alapján.

hirdetés

Pécs az ötödik

Eszerint Pécs továbbra is az ötödik legnépesebb város (Budapest ugyanis az első). Miskolcról olyan szintű az elvándorlás, hogy már nem Magyarország  második legnépesebb városa, Szeged ugyanis beelőzte. Pécs ebben a rangsorban közvetlenül Miskolc után következik.

lakosszam

Eddig tartott a pozitív része a listának, már ami Pécset illeti. Innentől ugyanis igen cudar adatok jönnek.

A lakosság 8%-a elvándorolt Pécsről

Pécs úgy tudott az ötödik maradni, hogy eközben elveszítette lakosságának 8%-át. Pont annyit, mint Miskolc.

nepessegszam

Pécs kicsit lépett előre, a többiek hatalmasat

Pécs 8%-ot tudott erősíteni gazdasági teljesítményén 2008 óta (egy lakosra jutó GDP alapján), ami jó adat is lenne, ha nem lenne ez fényévekre a többi város számaitól. Iszonyú nagy ugrás van ugyanis, rögtön Pécs után Szeged következik (alulról), de ott már ez a szám 22%, tehát közel háromszorosan megy jobban az ottani helyi gazdaság. Az is igaz viszont, hogy Pécs úgy tudott erősíteni, hogy időközben lehúzta a rolót az Elcoteq.

gdp

306 ezer forint jut minden pécsire

Ez imponáló adat is lehetne önmagában, ha nem tudnánk azt, hogy ennél az aránynál csak Kecsekméten és Miskolcon rosszabb a helyzet. Nyíregyházán ugyanis 449 ezer, Győrben pedig 423 ezer forint jut egy lakosra.

foosszeg740

Csaknem negyedannyi pécsi egyetemista, mint korábban

Kevesebb nappalis egyetemista is van Pécsett 22%-al, mint volt, de ezzel mindössze a középmezőnyben áll a város, viszont Debrecen csak 5%-ot bukott 2008 óta.

nappali

Nem csökkent munkanélküliség Pécsen

Ebben az összes nagyváros beelőzte Pécset. Mindenhol csökkent ugyanis a munkanélküliség, kivéve a városunkat.

munkanelk

Pécsen a legkevesebb az iparűzési adó

Ez nem nagy meglepetés, de ettől még igaz. Lényegében 2008-tól kezdve nem változott érdemben az iparűzési adóbevétele a városnak, hiába jött ide tíz új cég.

iparuzesi

Kevés a fizető turista Pécsen

Bár Pécs fesztiválváros, maga meditárránia, a könnyűzene fellegvára és persze a Kultúra Fővárosa is, ehhez képest nem magas a fizető turisták száma. Tavaly mindössze 30 milliót tudott összeszedni a város, miközben még Debrecenben is 50 milliót kaszáltak, holott ott csak egy Virágkarnevál van – kis túlzással.

idforg

Megjegyzés: Cikkünk korábbi verziójában azt írtuk, Pécs a negyedik legnépesebb városa lett Magyarországnak, egy helyet javítva. Tévedtünk, mert nem számoltuk bele Budapestet, ami elég nagy hiba volt a részünkről! Elnézést kérünk az olvasóinktól. 

hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter