Pécs éveket spórolt az EKF városoknak

Kétnapos „EKF Világkonferencia” volt Pécsen, amit 16 ország 150 szakembere követett figyelemmel a  Kodály Központban.

– Az Európa Kulturális Fővárosa mozgalom mobilizál, lelkesít, új struktúrát ad, és Pécs erre az egyik legjobb példa – mondta az Európai Unió részéről Alicja Magda Herbowska. A kultúráért felelős biztos kabinetfőnök-helyettese szintén jelen volt azon a kétnapos „EKF Világkonferencián”, amelyet 16 ország mintegy 150 szakembere követett figyelemmel a pécsi Kodály Központban, köztük azon magyar városok képviselői is, akik 2023-ban pályáznak majd a kulturális főváros címre.

hirdetés

Pécs pozitív példa az európai és a magyar városok előtt, hiszen itt sikerre vittek egy olyan kulturális megújulást, ami példanélküli volt Magyarországon – hangzott el a konferencián.

– Minél több városlakót, polgárt kell bevonni a program előkészítésébe, hogy szeressék és támogassák. Pécsett a kezdeti kudarcok és botrányok ellenére azért tudtuk sikerre vinni a kulturális évadot, mert kivettük a politika kezéből az irányítást, és visszaadtuk az embereknek és a szakembereknek – fogalmazta meg legfontosabb tanácsát Páva Zsolt, Pécs polgármestere. Szerinte, az EKF komoly léptékváltás volt Pécs életében, a beruházások maradandó és számokkal igazolható, pozitív hatással vannak a város életére.

Vincze Balázs, a ZSÖK ügyvezetője azt mondta, ha a magyar kormány nem állna Pécs mellett, nem támogatná a várost, akkor sokkal nehezebb lenne működtetni egy ilyen hatalmas kulturális látványosságot, mint ami Pécsett működik – egyedüli vidéki városként.

– A sokat emlegetett fenntarthatóság nem lehetetlen, ilyen módon létezik, és örülünk ennek a partnerségnek, ami garanciát jelent a számunkra – fogalmazott.

Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár szerint Pécs jól döntött, amikor nem 365 napos sör-virslis eseménnyé silányította az EKF évadot, hanem valójában egy hosszútávú városfejlesztési programba fogott. Ezt az irányt pedig ma is támogatja a kormány.

Csomagot kaptak Pécstől

Kivételes dolog, hogy komplett tájékoztató „csomagot” kapnak a pályázni készülő városok. Ezt viszont most Pécstől megkapták, így hosszú, keserves, fáradságos és kudarcokkal teli éveket spórolhattak meg Pécsnek köszönhetően.  Sylvain Pasqua, az Európai Unió EKF-igazgatója közölte, az év végén írják ki a pályázatot 2023-ra, és bízik abban, hogy izgalmas, magas színvonalú pályázatok érkeznek majd a magyar városok részéről.

– Alapvetően azt kell eldönteniük: jó lenne-e nekik, ha ők lennének a második magyar EKF, képesek-e saját városuk mellett az országot is képviselni? A pályázat nem könnyű, sőt, inkább bizonyos értelemben gyötrelmes, de az is biztos, hogy a városok a pécsi konferenciának köszönhetően sokkal jobb pozícióból indulnak neki a pályázati felkészülésnek – emelte ki.

(via Zsök sajtóanyag)

hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter