Pécs: Íme itt az új, őszi buszmenetrend, amin 300 milliót “keres” az önkormányzat

Pontosabban nem csak az átszervezett menetrend miatt kerül ennyivel kevesebbe a tömegközlekedés finanszírozása, hanem azért is, mert 200 millióval kevesebb városi támogatást kapott a Tüe Busz. A Magyar Államkincstár szerint viszont ez is kevés. 

Megszületett Pécs új, őszi menetrendje, a Tüke Busz jelentősen ritkítja a járatait, csúcsidőn kívül. Ezzel a cég számításai szerint éves szinten 100 millió forintot tudnak majd megspórolni. A szeptember 3-tól éles menetrendet IDE KATTINTVA tudja letölteni és átnézni.

hirdetés

Mint ismert, az önkormányzat korábban döntött arról is, hogy 200 millió forinttal kevesebb működési támogatást ad a cégnek, így összességében kijön a remélt 300 milliós megtakarítás. A Tüke Busz korábban azzal indokolta – egyebek mellett – a viteldíjak emelését, hogy a sofőrök béremelés-igényét csak így tudja kigazdálkodni a cég.

Az állam 1 milliárdos átszervezést akar Pécsett?

A városfejlesztési bizottság tárgyalta és döntötte el a fentieket, a nyáriszünet alatt ugyanis nem ülésezik a Közgyűlés. Ennek  a bizottságnak az egyik tagja, Kővári János (ÖPE) szerint az ülésen jelen lévő Magyar Államkincstár szakemberei keveslik az évi 300 milliós megtakarítást, ők inkább 1 milliárdban gondolkodnak, ami elképesztőn radikális átszervezéssel járna a pécsi közösségi közlekedés esetében. Olyannyira elégedetlenek egyébként a pécsi Tüke Busszal, hogy kijelentették: ők maguk is készítenek majd egy átszervezési, költségcsökkentési javaslatot.

hirdetés

A Magyar Államkincstár szakemberei azóta vannak a városházán, hogy Pécs 9,5 milliárdos állami gyorssegélyt kapott, hogy rendezni tudja az elmúlt években kialakult működési hiányt. A pénzt azonban 2020-ig vissza kell fizetnie, igen szigorú feltételekkel.

9,5 milliárdos mentőcsomagot dobott Pécsnek a kormány – OK!PÉCS

Cserébe a Magyar Államkincstár (MÁK) veszi át a város számláit, és a MÁK egy embere is csak Péccsel foglalkozik majd a jövőben, közvetlenül is irányítva a város pénzügyeit.

Az önkormányzatnál azt állítják egyébként, hogy a tervek szerint halad a pénzügyi helyzet helreállítása, újabb kölcsönre tehát nincs szükség. 

hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter