Pécs is részese a magyar filmkultúrának Őri alpolgármester szerint

Őri László megnyitotta a március 1. és 4. között Pécsett, az Apáczai ÁMK Művelődési Ház és a Total Art Művészeti Egyesület közös, az animáció műfaját népszerűsítő rendezvénysorozatát, az Animárciust. A rendezvényen ott volt az első magyar Oscar-díjas Rofusz Ferenc is.

A Légy című, 1981-ben díjnyertes animációs rövidfilm megalkotójával Rofusz Ferenc Kossuth- és Oscar-díjas, animációs filmrendezővel az Animárcius keddi közönségtalálkozóján beszélgethettek a pécsiek. Az alkotó magával hozta az Oscar-szobrocskát is, így azt is szemügyre vehették az érdeklődők.

hirdetés

Dr. Őri László a rendezvényen kiemelte: Pécsett komoly hagyománya van a filmkészítésnek, ugyanis itt működött az Magyarország első animációsfilm stúdiójának, a Pannónia Filmstúdiónak az egyik műhelye. Emlékeztetett arra, hogy ez a filmstúdió készítette az 1981-ben díjnyertes A Légy című alkotást is.

Megjegyezte: nemcsak a múltban gyártottak, de jelenleg készítenek Pécsett animációs filmeket.

Az alpolgármester szerint az identitástudat erősítése szempontjából fontos, hogy a magyar filmek időről időre elnyerjék a legnagyobb nemzetközi díjakat.

(Pécs M. J. Város Önkormányzat sajtóanyag)

hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter