Pécs kilábalt a válságból, milliárdos tartalék lett, eközben közleménycsatát vívnak a pártok

Nem is húzzuk az időt, az előzményeket IDE kattintva lehet megtalálni, illetve IDE.  Most pedig nézzük a közleménycsatát.

Ez az önkormányzat mai közleménye:

hirdetés

“Komoly eredmények a pécsi költségvetésben

Páva Zsolt polgármester a csütörtöki közgyűlés egyik döntéséről szólva úgy fogalmazott: a városban élők, dolgozók, az itt működő intézmények, gazdasági társaságok és a városvezetés közös erőfeszítéseinek köszönhetően a tavalyi évet – az elmúlt időszakot tekintve példátlan módon – 4,7 milliárd forintos pozitív eredménnyel zárta a pécsi önkormányzat.

Csütörtökön tárgyalt a pécsi városi közgyűlés a megyeszékhely 2018-as költségvetésének végrehajtásáról, a zárszámadás elfogadásáról. Páva Zsolt polgármester az ülésen felszólalásában jelezte: a számok azt tükrözik, hogy az önkormányzatnál és intézményeinél, gazdasági társaságainál évekkel ezelőtt elindult szigorú gazdálkodás meghozta eredményét, ugyanis a költségvetésben hiány helyet többlet, mégpedig 4,7 milliárd forintos pozitív eredmény keletkezett.

Utalt rá, hogy 10 évvel ezelőtt 40 milliárd forintos adósságállomány nyomta Pécs vállát, ezzel együtt 4,5 milliárdos hiány is jelentkezett évről évre a költségvetésben. Hangsúlyozta: a kormányzat adósságátvállalásának, majd a konszolidációban történő partnerségének köszönhetően elindult egy pozitív folyamat, az áttörés pedig 2018-ban következett be

Szerinte sikerült egy 20 éve torz szerkezetben működő költségvetést kiigazítani, egy régi modellt lecserélni. Páva Zs köszönet illeti az önkormányzat munkatársait, az intézményeket, s minden pécsit, akik hozzájárultak ahhoz, hogy Pécs gazdasági helyzetének javulása bekövetkezhessen. Pécs polgármestere jelezte: a városvezetés a jövőben is folytatni fogja a feszes, szigorú, ám kiegyensúlyozott gazdálkodást, hogy a jövőben tovább erősödhessen Pécs költségvetési helyzete.

Hoppál Péter országgyűlési képviselő is felszólalt napirend előtt hangsúlyozva, hogy olyan újdonságot hozott a zárszámadás, amelyre évtizedek óta várnak a pécsiek.

Felidézte, hogy 2009-ben a város a csőd szélén állt a korábbi baloldali-liberális városvezetés ténykedése miatt. Kitért rá, hogy pécsi önkormányzat 2002 és 2009 között összesen 3,1 milliárd forintot fizetett ki jutalmakra. Aláhúzta: például az MSZP jelenlegi elnöke, Tóth Bertalan pécsi alpolgármesterként előfordult, hogy napjában kétszer is jutalmat vett fel, miközben a város a csőd felé robogott, s teljesen eladósodott.

Hoppál Péter sajnálatát fejezte ki, hogy éppen az az ellenzék nem szavazta meg a város anyagi helyzetének rendbetételét szolgáló intézkedéseket, amely előtte elherdálta a város vagyonát. Egy, a Demokratikus Koalíció pécsi tagjainak gyűléséről kiszivárgott hangfelvételre utalva hozzátette: e szerint nem kizárt, hogy gyanús pénzügyi körök biztosítottak korábban ellenzéki listás helyeket, ezért sajnálja, hogy nem mondtak le azok, akik „ebbe a maffia-gate ügyben magukat belesodorták” – utalt Kunszt Márta képviselőre, aki jelenleg a DK pécsi képviselője, s korábban Pécs alpolgármestere volt.”

Ez pedig az MSZP reakciója:

“Kővári János arcátlanul hazudik:

Osztogatásról beszél, de valójában újra fosztogatni akar

A volt fideszes országgyűlési képviselő, az ÖPE fideszes polgári kör alapítója, Kővári János újra be akarja csapni a pécsieket. Szerinte Pécs több milliárdot takarított meg tavaly összefogással. Egy szava sem igaz.

A tények szerint a város költségvetését az Államkincstár tervezte meg az óriási, több milliárdos adósság miatt. Ami annak ellenére keletkezett, hogy a szocialista városvezetés fejére olvasott hiányt a Belügyminisztérium 2013-ban átvállalta, ezzel a város tiszta lappal indulhatot. Ezt akkor maga Páva Zsolt jelentette ki egy sajtótájékoztatón.

Aztán pár év alatt több mint 10 milliárdos hiányt sikerült újra összehoznia a pazarló városvezetésnek Kővári és az ÖPE hathatós politikai támogatásával. Hiszen ne feledjük, a 2010-es évek elején a Fidesz-ÖPE koalíció vezette a várost, míg Kővári a fidesz parlamenti padsoraiban ülve szavazta meg sorra a jogállamot teljesen lebontó 2/3-os orbáni törvényeket. 2014-től kezdve pedig maga is aktív részese volt a pazarlásnak.

Ez a mostani látszólagos megtakarítás nem egy összefogás erdeménye, hanem a Magyar Államkincstár gyámságának az érdeme. Valójában nem is megtakarításról van szó, hanem arról, hogy a Kincstár megállította a milliárdos városi lopást és törvénysértéseket. A tény tehát az, hogy Pécsett több ezer millió forint közpénz tűnt el minden évben nyomtalanul – és ez az adósság valódi oka.

Kővárinak a kínosnak mondható öntömjénezés helyett a pécsieket érdeklő ügyekkel kellene foglalkoznia. Megkérdezhette volna a sajtótájékoztatón mellette ülő adóssághalmozó városvezetőt, hogy:

–       Hova tűnt 1000 millió forint pécsi közpénz a Volvo buszok vásárlásakor, ami után már nemzetközi nyomozás folyik és gyanusítások is történtek az ügyben?!

–       Miért nem épült fürdő 10 év alatt városunkban, miközben a városvezetés és a Vári Attila vezette PSN Zrt. már több száz millió forintot elköltött mindenféle hatástanulmányra? A több száz millió forint közpénz elherdálása után nemhogy egy kapavágás nem történt, de még a helyét sem találták meg a fürdőnek.

–       Mit tesz Páva Zsolt a kirúgott és becsapott Zsolnay-Ledina dolgozók esetében, akiket cserben hagyott ígérete ellenére és akiknek több mint 20 millió forintot kell  emiatt a családi kasszából kifizetniük? ( Ha már a családok évéről szól a propaganda)

–       Miért kerülik el a beruházók és a befektetők városunkat?

–       Miért nem kérdezte meg Kővári Pávát és Hoppált, hogy miért rúgatták ki a városháza pénzügyi főosztályvezetőjét, ha ekkora a költségvetési siker amiért pont ez a főosztály az egyik felelős? Miért nem tett semmit egy többgyerekes anya kirúgása ellen, aki csak a munkáját végezte, ráadásul a város érdekében?

A tegnapi sajtótájékoztatón bebizonyosodott Kővári álcivilsége és a Fideszhez  való szoros kötödése, pártutasításra megkezdték a közös kampányt az őszi önkormányzati választásra.

Legyen vége a hazudozásnak és a közpénz ellopásának az adóssággal sújtotta városban!

A pécsiek ebből nem kérnek!

A pécsi polgárok ismét egy határozott szakember által vezetett, fejlődő és élhető várost szeretnének!

Kővári álljon ki és számoljon be arról, hogy mit remél ezekért a pofátlan hazugságokért!”


 

hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter