Pécs miatt estek egymásnak a nagy dohánycégek

Pontosabban a BAT miatt, még pontosabban: a kormány miatt, ami szerintük “tisztességtelen versenyelőnyhöz” juttatott két magyar dohánycéget.  

A tarfik-törvény finoman szólva is rendesen alátett a magyarországi dohánykereskedelemnek, megduplázta a fekete cigarettákat és a bagósoknak sem öröm, hogy kartonszámra kell venniük a cigit, hogy biztosan legyen mit szívni – akár vasárnap is. A dohánygyártó cégek eddig viszonylagos harmóniában működtek egymás mellett Magyarországon, most azonban veszni látszik a jó viszony. A kormány ugyanis közbelépett.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter pár napja jelentette be, hogy pályáztatás nélkül a BAT Pécsi Dohánygyár Kft.-t és a hódmezővásárhelyi (a Continental dohánygyártó tulajdonosához köthető) Tabán Trafik Zrt.-t bízzák meg a nemzeti trafikok kizárólagos ellátásával. Vagyis csak ez a két cég szállíthat dohányt a trafikokba (az összesbe) Magyarországon, más nem!

A hoppon maradt cégek, az Imperial Tobacco Magyarország Kft., a JTI Hungary Zrt. és a Philip Morris Magyarország Kft. szerint a BAT és a Tabán Trafik részére kiadott koncesszió egy minimális állami koncessziós díj befizetését eredményezi, amely végső soron a magyar adófizetőket károsítja meg – írja a Napi.hu.

A lap idézi a cégek mai közleményét is, amely szerint a kormányzati  döntés világosan és nyíltan hátrányosan megkülönbözteti a nem magyar tulajdonú vállalatokat, valamint azon európai székhelyű cégek ellen irányul, melyek nem Magyarországon gyártják termékeiket.

Emellett – szerintük – a magyar kormány jogellenes állami támogatásban részesíti mind a BAT-ot, mind pedig a Tabán Trafik Zrt.-t és ezeket a cégeket állandó és tisztességtelen versenyelőnnyel ruházza fel.

A most pórul járt cégek azt írják, a magyar kormány arra kényszeríti a gyártókat, hogy saját termékeik kiszállítását közvetlenül két versenytársukra bízzák.

Ez a helyzet elfogadhatatlan – írják, ezért minden jogi eszközt bevetnek, hogy megvédjék saját és munkavállalóik jogait, valamint megőrizzék befektetéseiket Magyarországon.

(via Napi.hu)

MONDD EL, NE TARTSD MAGADBAN A VÉLEMÉNYED!

Facebook

Twitter

Google Plus