Pécs nem adja fel: új e-buszokra írnak ki európai közbeszerzést

A korábbi gyártó ugyanis nem tudja megcsinálni a projektet, a cég csődvédelmet is kért már – írtuk meg korábban. A város emiatt eláll az eddigi szerződéstől, de ezzel együtt új közbeszerzést is kiírnak, mert kellenek az elektromos buszok a belvárosba.

Nyolc plusz kettő (vagyis tíz), kizárólag elektromos hajtással működő, alacsonypadlós, szóló buszt akar beszerezni a város, illetve ezekehez szükséges töltőket is, miután kútba esett a korábbi céggel való együttműködés. Az Ikarus Egyedi ugyanis nem tudta teljesíteni a Péccsel kötött korábbi megállapodást, csődben is van és védelmet is kért emiatt. Pécs ezért most nemzetközi közbeszerzést ír ki az új e-buszokra.

Csődben az Ikarus Egyedi, ami Pécsnek is gyártott volna – OK!PÉCS

Csődvédelmet kért az Ikarus Egyedi Kft. a cég fizetési nehézségeinek kezelése érdekében, a csődeljárás alatt reorganizálják a társaság működését és helyreállítják a fizetőképességét – közölte a vállalat vezetése. A közlemény szerint kérik a kormányt, hogy a társaságot minősítse stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetnek és vegyen részt a reorganizációs folyamatban.

hirdetés

 Az ÖPE szerint jó döntés és akár még buszgyártó is lehet Pécsen 

 Az Összefogás Pécsért Egyesület közleményt juttatott el szerkesztőségünkhöz. Ebben azt írják, elkötelezettek az elektromos buszok beszerzése mellett.

“Örülünk, hogy az első sikertelen akció után most újra kiírásra kerül az első tíz e-busz beszerzése. Ezúttal mi magunk is igyekszünk mindent megtenni, hogy sikeres legyen a folyamat, mert Pécs polgárai és költségvetése egyaránt “levegőhöz juthatnak” általa. Az e-buszok jelentősen javíthatják ugyanis különösen a belváros és a Mecsek-oldal szűk utcácskáinak levegőjét, így az itt élők egészségét. S mellette buszonként évi tízmilliókkal csökkenthetik a kiadásokat”

– fejtette ki Kővári János, az ÖPE elnöke.
A képviselő szerint “végül, de nem utolsósorban amennyiben a teljes flottát (kb. 150 busz) lecseréli a város, jelentősen nő az esélye, hogy akár az e-busz gyártás is megtelepedjen Pécsett, amely jelentős számú munkahelyet és adóbevételeket hozhat. Erre egyébként 2015-ben is lett volna lehetőség, amikor a világ egyik vezető e-busz cége keresett helyet”.
Az ÖPE azt írta még, hogy a magunk részéről mindent meg fognak tenni azért, hogy Pécs mintavárosa legyen az e-közlekedésnek!
(Kiemelt fotónk illusztráció!)

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter