Pécs2050 – a Paksi Atomhulladék Fővárosa

Szerdán zajlott az általános parlamenti vita a kiégett üzemanyag és a radioaktív hulladék kezelésének nemzeti politikájáról. Ma már egyértelművé vált, hogy az Orbán-kormány a tervezett új paksi blokkokban keletkezett atomhulladékot Bodán, a Mecsek gyomrában tervezi véglegesen tárolni. Ezidáig sem a pécsiekkel, sem a Pécs környékén élőkkel nem konzultáltak az ügyről – írja Berkecz a posztjában.

Az Együtt baranyai frontembere egy Seszták Miklós, Nemzeti Fejlesztési miniszter által jegyzet határozati javaslatra hivatkozva állítja azt, hogy eldőlt az atomtemető helyszíne. Az anyagban ugyanis a következő olvasható:

hirdetés

“A hazai radioaktívhulladék- és kiégett üzemanyag-kezelési programok négy helyszínhez kötődnek [Radioaktív Hulladék Feldolgozó és Tároló, Püspökszilágy-Kisnémedi; Nemzeti Radioaktívhulladék-tároló, Bátaapáti; Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolója, Paks; nagy aktivitású hulladék-elhelyezési program, Boda]. Az érintett települések lakóinak száma közel 90 000 fő, ami már országos viszonylatban is számottevő. Mindhárom üzemelő hulladéktároló-létesítmény esetében kijelenthető, hogy azok működését, illetve a nagy aktivitású radioaktívhulladék-tároló telephelyének kiválasztását célzó kutatást a környezetben élő lakosság támogatja. Ezt támasztják alá a térségekben kétévente elvégzett közvélemény-kutatások eredményei is.”

Több konkrétum nincs a szövegben, nem is lehet, mert az tulajdonképpen egy összefoglaló az “elvekről”, azaz “a kiégett üzemanyag és a radioaktív hulladék kezelésének nemzeti politikájáról”. Vagyis a helyszín sem dőlt el!

boda_pecs

Korábban már írtunk arról, hogy egyre nagyobb a balhé a mecseki atomtemető körül, mivel sokan kész tényként kezelik, hogy Pécs mellett lesz egy atomtemető, ahová például a Paks 2 kiégett fűtőelemei is kerülnének. Ez ugyan valóban sanszos, de közel sem tény.

A Pécstől pár kilométerre fekvő Bodán már 1990 óta vizsgálják a kőzetet, hogy alkalmas lehet-e ilyen tároló építésére és úgy tűnik, hogy igen. Ráadásul már több mint egy éve szinte “eldöntött tényként” beszéltek róla a szakemberek, hogy ott fogják tárolni majd a jövőben Paks 1 és Paks 2 hulladékát is. (Erről itt olvashatsz bővebben.)

Egyébként körülbelül 30-35 év múlva, vagyis 2050 környékére kell(ene) építeni egy atomtemetőt Magyarországon. Ennek költségét 1600 milliárd forintra becsülik.

hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter