Pécsen építik meg Közép-Európa legnagyobb naperőművét

A pécsi önkormányzat, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) és a Magyar Villamos Művek (MVM) együttműködésének köszönhetően fogadhatja be Közép-Európa egyik legnagyobb előkészítés alatt lévő naperőművét a város – jelentette be Páva Zsolt polgármester és Csizi Péter országgyűlési képviselő csütörtökön. 

Mint azt Csizi Péter elmondta, a várható beruházás egy újabb példája annak, hogy a városvezetés és a kormányzat között jó a kapcsolat, s a pécsi igényeket teljesíteni tudja a kabinet.

hirdetés

Elmondta, a kormány az utóbbi időszakban olyan települést keresett a modellértékű beruházásnak, amely elkötelezett a zöldenergia alkalmazásában, tapasztalata is van ilyen téren, rendelkezésre áll a terület, s a pályázatok terén kimagaslóan teljesít.

– Pécsen teljes egészében megújuló energiával végzik a távhőszolgáltatást, nemrégiben biogáz erőmű létesült a városban, Tüskésréten 60 hektárnyi fejlesztésre váró terület áll rendelkezésére, emellett az utóbbi években több tízmilliárd forintos pályázati támogatásból fejleszthetett – emlékeztetett Csizi Péter utalva arra, miért döntött a kormány Pécs mellett.

A beruházás részleteiről elmondta, a teljes egészében európai uniós forrásból, mintegy 3,5 milliárd forintból megvalósuló 7 MW-os erőmű a tervek szerint még idén év végéig megépül egy mintegy 20 hektáros városi tulajdonú területen, Tüskésréten. A tervek szerint itt 140 ezer négyzetméternyi napelemrendszer 8400 KWh-nyi energiát termel évente. Ez körülbelül 1600 átlagos négyfős család éves villamos energiaszükségletével egyenértékű. A naperőművel a tervek szerint annyi szén-dioxid kibocsátást lehet megtakarítani, amennyit egy autó több mint 40 millió kilométeren át termel.

Hozzátette: Magyarország a pécsi naperőművel közelebb juthat ahhoz, hogy teljesítse az Európai Unió felé tett kötelezettségeit, melyben a megújuló energia részarányának radikális növelését vállalta. – Pécs tehát ezzel az együttműködéssel jelentős mértékben hozzájárul a nemzeti szintű kötelezettségek teljesítéséhez is – mondta el Csizi Péter.

Páva Zsolt polgármester azt hangsúlyozta, hogy a konstrukcióval Közép-Európa egyik legnagyobb naperőműve jöhet létre Tüskésréten. Az erőmű rendszereit használva pedig a megtermelt villamos áram a fogyasztókhoz eljuttatható.

– Komoly versenyt kellett vívnia Pécsnek ahhoz, hogy a beruházás kedvezményezettje legyen, de sikerült kivívnunk a kormány bizalmát, amely egyben üzenet is számunkra; azt jelenti, jó úton járunk. Hiszem, hogy a fejlesztés példaértékű lesz, s amellett, hogy a majdani napelempark a következő években még tovább bővül, modellértékű beruházás lesz a többi hazai település számára – mondta a polgármester.

Úgy vélekedett, a naperőmű többek között a „Zöld Főváros” cím megszerzéséhez is nyújt segítséget, hozzájárul a fenntartható város megteremtéséhez, de a létesítménnyel folytatódik az az út is, amelynek során eddig Pécsen Európa egyik legnagyobb biomassza tüzelésű erőműve jött létre vagy a szennyvíziszapra alapozott biogáz erőmű létesült.

(Forrás: Pécs MJV Polgármesteri Hivatala, Sajtóanyag)

hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter