Pécsen lehet az új Google, Facebook vagy Instagram, esetleg a Prezi

Pécs is bekerült a kormányzati programba: Start Up központ lehet ugyanis. Hét egyetemi városban lehet majd Science Park. Ezek lényege, hogy a vállalatok kutatás-fejlesztési tevékenységéhez szakmai támogatást nyújtsanak az egyetemek. 

Pécs mellett Budapest, Debrecen, Miskolc, Győr, Szeged és Zalaegerszeg lehet még Start Up központ az országban – derült ki a kormány “Versenyképesebb Magyarországért” elnevezésű programjából.

hirdetés

A kormányzati anyag szerint a Science Parkokkal elindul a szisztematikus, modellszerű start-up ökoszisztéma építési folyamata a kutató egyetemi környezeti bázison, a Science Parkok hálózatában az alapkezelő intézmények (pl. Hiventures Zrt. Széchenyi Tőke-alap kezelő Zrt.) és a kutató egyetemek szoros együttműködésében, az ITM és az EMMI aktív részvételével.

A Science Parkok létrehozásának célja, hogy

Magyarország 2022-re a kiemelt gazdasági területeken európai szinten kimagasló KFI potenciálra tegyen szert.

– E cél érdekében az egyetem központú innovációs ökoszisztéma kialakítását Science Parkok létesítésével biztosítjuk olyan városokban, ahol a piaci igény az ipari akadémiai kooperáció és a felsőoktatási háttér kormányzati támogatással, egységgel szervezhető – fogalmaznak a vaskos dokumentumban.

Az állami egyetemek új alapú működésének célja, hogy a regionális felsőoktatási intézmények valóban tudásközponttá váljanak, és a helyi innovációs ökoszisztéma kulcsszereplői legyenek. Ezért lényeges, hogy:

  • a szabadalmak az egyetemek tulajdonát képezhessék, ez szintén érdekeltté teszi az intézményeket az eredmények hasznosításában;
  • az oktatás és a kutatás mellett az OECD Heinnovate kezdeményezése által is felkarolt harmadik missziós tevékenységek támogatása (az egyetem váljon tudásközponttá, társadalmi fórummá, kulturális központtá, formálja a vállalkozói szemléletet, váljon nyitottá minden helyi szereplő számára);
  • az állami egyetemek alapíthassanak cégeket (hasznosító vállalkozásokat), ezáltal érdekeltté válnak az eredményeik hasznosításában és bevételekre is szert tesznek.

A program “zászlóshajója” a Corvinus Egyetem lehet – derült ki az anyagból, a kormány szerint ugyanis a fentiekhez “szükség van legalább egy, nemzetközileg jól látható, a globális versenyben helyt álló, zászlóshajóként működő egyetemre” is.

hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter