Pécsen megijedtek az antikorrupciós tanórától!

A pécsi Gandhi Gimnáziumban harmadik éve tart órákat a korrupció természetéről a Transparency International. Szerdán egy nyílt óra keretében a sajtónak is be akarták mutatni a képzést, de az iskolát fenntartó, állami tulajdonú alapítvány vezetője lefújta a programot, írja a Népszavára hivatkozva az Index.

Az antikorrupciós program az Európai Bizottság javaslatára uniós pénzből folyik hazánk, Olaszország és Szlovénia két-két iskolájában. Magyarországon a pécsi Gandhi mellett a budapesti Radnóti-gimnáziumban.

hirdetés
Sebestyén Diána, a Transparency munkatársa, a program itthoni kidolgozója a lapnak azt mondta: az órákon egy képzeletbeli ország, Bergengócia példáján

beszélnek a vesztegetési szituációkról és a közpénz elherdálásáról.

A kísérlet célja, hogy a program később beépüljön a Nemzeti alaptantervbe.

A szerdai bemutatóra hiába érkeztek az újságírók, az iskola fenntartója lefújta a nyilvános bemutatót. A közalapítvány vezetője azzal érvelt,

nem szeretné, ha az iskola a politikai erőtérbe kerülne,

ugyanis ellenzéki erők is érdeklődtek a bemutató iránt. Mint kiderült, az alapítvány vezetője nem tudta, hogy a program már 2014 óta fut, és azt sem, hogy ha a képzés nem folytatódik, az unió visszakérheti az iskolától a programra fordított pénzt.

A közalapítvány vezetője ezután beleegyezett a nyilvános bemutatóba, de az újságírók addigra elmentek.

(via Index)

hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter