Pécsen simán el tudnák szállásolni az összes hajléktalant. A probléma nem is ezzel van.

A szakma üdvözölte azt a tegnapi – első hallásra döbbenetes – bejelentést, miszerint a Fidesz betiltaná a hajléktalanságot, amit az Alkotmányban is rögzítenének. Vagyis megtiltanák, hogy az utcán éljenek, aludjanak emberek. A probléma viszont nem ezzel van – mondja a pécsi szakértő.

Akinek nincs meg az alaphír, az ezt fussa át:

hirdetés

Nem lesznek többé hajléktalanok, a Fidesz ugyanis betiltaná őket! – OK!PÉCS

Méghozzá az Alkotmányban. Egészen pontosan az életvitelszerű közterületen tartózkodást tiltanák meg.

A lényeg az, hogy a Fidesz azt kéri a kormánytól, hogy a most zajló alkotmánymódosítási folyamatban teremtsék meg annak a jogi feltételeit, hogy “ne legyen megengedett az életvitelszerű közterületen tartózkodás, hiszen minden hajlék nélküli ember számára biztosított a szálláshely.”

A tegnapi, első olvasatra döbbenetes hír miatt megkerestük a pécsi Támasz Alapítványt, amely az egyik legfontosabb hajléktalan ellátó szervezet Pécsen – de nem az egyedüli. Hajdu Krisztián, a szervezet szakmai vezetője azt mondta, a fideszes javaslatról egyelőre csak általánosságban tud beszélni, mert csak egy sajtóhírről van szó. A pontos, szakmai javaslatot nem ismerik még.

– A szándék jó, mert a mi célunk is az végsősoron, hogy eltűnjenek az utcáról a hajléktalanok. A gond az, hogy bár Pécsen bőven van férőhely, senkinek nem kellene az utcán élnie és aludnia, sokan mégis inkább ezt választják, és nem mennek be a szállásokra – magyarázza a szakember, aki szerint egyébként Pécsen egészen biztosan, de országosan is jelentősen csökkent a hajléktalanok száma. Elsősorban a közmunka miatt, illetve azért, mert ma könnyű munkát találni.

– Tehát, aki akar, az ma tud dolgozni, ezt mi is tapasztaljuk. Pécsett is jelentősen csökkent a fedél nélküliek száma, felszívta őket a közmunka, illetve a sok alkalmi lehetőség. Azok maradnak az utcán azonban, akik “meg akarnak halni”. Nem tudnak dolgozni; mert például betegek, vagy mentálisan sérültek; vagy annyira elkeseredettek, hogy ezt az úgynevezett passzív öngyilkosságot választják inkább – mondha Hajdu.

A szakember szerint kérdéses, hogy emiatt mekkora sikerrel lehet majd ezeket az embereket rávenni arra, hogy használják a szállásokat; nekik ugyanis nem hajléktalan szállón, hanem kórházban, pszichiátrián vagy a nyugdíjas otthonban lenne a helyük.

hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter