Pécset is behúznák a CEU-ügybe?

Vannak ilyen jelek! Nem is egy.

Pár napja írtuk meg, hogy a pécsi egyetem is beleállna a CEU-ügybe, pontosabban néhány oktató és jópár diák, akik nyílt levélben kérték az egyetem vezetését és a szenátust, hogy álljanak ki az egyetem(ek) függetlensége mellett. Eddig 585-en írták alá ezt a nyílt levelet, köztük sok volt PTE-s hallgató is.

hirdetés

Bódis József rektor végül megszólalt az ügyben, a válasszal azonban sokan – a pécsi CEU-szimpatizánsok, illetve a kormányon kiakadt fiatalok, közel sem elégedettek. Úgy vélik ugyanis, hogy az nem elég egyértelmű, ezért még egyértelműbb kiállást akarnak.

A rektor azt írta nekik egyébként, hogy eddig is kiállt az egyetem függetlensége mellett, ezután is ki fog állni, és megerősítette, hogy továbbra is tartja magát a Magyar Rektori Konferencia (MRK) elnökeként is aláírt, korábbi állásfoglaláshoz lex-CEU ügyben. Ebben az állásfoglalásban pedig világosan benne van, mégha érzelemmentes távolságtartással is, hogy a Lex-CEU a magyar egyetemeket is veszélyezteti az MRK szerint. Ezt még az Index is megírta, ha ez számít valamit.

Most viszont pécsi, kormányellenes netes hírblogok segítségével, névtelen levélben azt feszegetik “valakik”, hogy ez nem elég, ennél több kiállás kell. Egész pontosan azt szeretnék, hogy “Országosan és nemzetközi szinten is számos egyetem, kar, tanszék, szakkollégium és más egyetemi közösség nyilvánította ki szolidaritását a CEU-val. Tartozzunk közéjük mi is!”

Szerdán délután 16 órától tiltakozó akciót is szerveztek a Széchenyi térre a lex-CEU miatt, ami “minden idők legnagyobb tüntetése” is lehet – vélik néhányan. Bár ez a titulus már foglalt!

A CEU-üggyel sok ezer fiatalt haragított magára a Fidesz kormány. Hogy mi ez az egész, arról ebben a cikkünkben írtunk, illetve azt is megírtuk, hogy Pécsről is sokan mentek tüntetni Budapestre a törvény miatt, illetve a szabad oktatást féltve.

UPDATE: Simán működhet tovább az egyetem?

Az a kérdés, hogy a CEU ahhoz ragaszkodik, hogy legyen Magyarországon működési engedélye, vagy ahhoz, hogy legyen Magyarországon képzése, amire CEU-s diplomát adhat ki – leegyszerűsítve így foglalta össze az egyetem szerinte nem is bizonytalan helyzetét a hvg.hu-nak az oktatási államtitkár. Palkovics László szerint a CEU és a Közép-európai Egyetem jelenlegi licencszerződésének kibővítésével az intézmény a nagy vihart kavart törvénymódosítás előtti módon működhet.

Palkovics Lászlót az után kereste meg a lap, hogy keddi, brüsszeli tárgyalásai után a Bruxinfónak nyilatkozva a CEU megmaradásának egy eddig nem kommunikált lehetőségét villantotta fel. Azt mondta ugyanis, hogy abban az esetben, ha a CEU (tehát az amerikai intézmény) nem teljesíti az új előírásokat – vagyis nem kezd a származási országban is oktatási tevékenységbe, és nem születik amerikai-magyar megállapodás a működéséről – felhatalmazást adhatna a Közép-európai Egyetemnek, hogy a megbízásából egy licencszerződéssel végezze a képzéseit, így a hallgatók diplomáját ugyanúgy, mint előtte, a CEU bocsátaná ki.

A hvg.hu-nak megerősítette az államtitkár: ha az intézmény meg akarja oldani a problémát, akkor gyakorlatilag csak két önálló jogi személyiségnek számító egyetem: az amerikai CEU és a magyar Közép-európai Egyetem (KEE) magyar egyetem 2009-ben kötött licencmegállapodását kell kibővítenie.

Az egytemtől egyelőre nem reagáltak az államtitkárra, “vizsgálják” a szavait – közölték.

hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter