Pécset is bekapcsolja a kormány a kereskedelmi útvonalakba

És jön a Kifektetés Stratégiája, amiben szerepe lehet Pécsnek is. 

Megjelent a Magyar Közlönyben az M6-os autópálya horvát határig történő meghosszabbításáról szóló kormányhatározat, és mivel a kormány “nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű fejlesztésnek” minősítette az építést, ezért némileg gyorsabban is fog elkészülni, mint alap esetben. A Közlöny szerint a tervezett menet a következő:

hirdetés
  • 2019.06.30.-ig ki kell írni a kivitelezői közbeszerzést
  • 2019.09.30.-ig kell elkészíteni a részletes megvalósíthatósági tanulmányt
  • 2019 december végéig kell benyújtani a projektet EU-s jóváhagyásra
  • 2020 márciusában kell indulni az építésnek

Mivel a pontos és részletes nyomvonal is ismert már, a régészeti munkákat is idén be kell fejezni.

Korábban írtunk arról, hogy Pécset is érinteni fogja az M9-es autópálya, ami lányegében a Trianon előtti közlekedési állapotokat állítja vissza – első körben autópálya formájában. A kormánnyal szoros barátságot ápoló Magyar Nemzet szerint így fog kinézni végül az egész pálya:

MN_SABLON

Ezzel Pécs végre komolyan bekerül a hazai, Magyarországon átmenő, illetve a szomszédos déli országokban folyó gazdasági vérkeringésbe, amiből hasznot tud húzni Pécs is, ha van stratégiája. Az biztos egyébként, hogy a magyar kormánynak van ilyen stratégiája, de annál több részletet, amit Orbán Viktor nem régen nyilvánosan is elejtett, egyelőre nem lehet tudni.

A kifektetés stratégiája

A magyar gazdaságnak két igen fontos stratégiája van:

  • a Kárpát medence egységes gazdasági tömbbe szervezése, illetve
  • a Közép-Európai gazdasági térség létrehozása, benne a Kifektetés strtaigájával.

Hogy mit is jelent mindez, azt Orbán Viktor a napokban nagy vonalakban, némileg részletesen is ismertette a Gazdasági évnyitón.

A lényeg az, hogy a Kárpát medence országai, illetve Lengyelorzság, Csehország, Ausztria, Bajorország, Észak-Olaszország, Szlovénia, Horvátország, és Szerbia kiemelt partnerei legyenek Magyarországnak. Mégpedig ezért (az esetleges reklámot ikszelje ki és már nézheti is a rövid videót):

A Kifektetés stratégiája és célja röviden az, hogy legalább annyi pénzt be kell hozni külföldről a magyar cégeknek, mint amennyit a külföldi cégek, multik kivisznek Magyarországról. Azaz a magyar kormány célja, hogy külföldön fektessen be, vegyes cégeket hozzon létre a határmenti területeken, ezeket ugyanis a várható eredményeken túl az EU is támogatni fogja, de a kormánynak is lesz erre programja.

Ebben a stratégiában van, vagy lehet szerepe Pécsnek is.


 

hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter