Pécset és Baranyát is érinti az Atomtörvény

Fotó: nol.huFotó: nol.hu

Aggódik az LMP, szerintük egy, a közvélemény előtt kevéssé ismert, de a szó szoros értelmében mindenkit érintő következménye is lesz az új Atomtörvénynek.

A négyes után 12 nulla, más szóval legkevesebb négyezer milliárd (négy billió) forint elköltését titkosíttatja 30 évre a Fidesz a Paksi Atomerőmű bővítéséről szóló törvénymódosítással. Ez annyit jelent, hogy

Orbán Viktor jelenlegi miniszterelnök leghamarabb 82 éves korában lesz elszámoltatható
 a magyar emberek feje fölött, Putyinnal kötött paktumjáért. Miközben az ország erőforrásait két orosz atomreaktorra költik, a Fidesz megadóztatja a napelemeket, ellehetetleníti a megújuló energiaforrások felhasználását. A pécsi távfűtéses lakásokban élő embereknek pedig nem ad a Fidesz-kormány pénzt arra, hogy csökkentsék a távfűtött lakások energiafogyasztását arra hivatkozva, hogy van erre bőven “biomassza”: a baranyai szántóföldek kizsigerelésével nyert szalma, és tűzifa a mecseki erdőkből – írja közleményében a pécsi LMP.

hirdetés

A törvénymódosítás számunkra igen fontos része, hogy be akarja „betonozni” a Paksi Atomerőmű kiégett fűtőelemeinek végső lerakását a Pécs-Nyugattal közvetlenül határos Boda-Kővágószőlős térségében. A lakossági fellebbezések lehetőségét lényegében nullára csökkenti a 100 méteres “védőtávolság” bevezetése – írják.

Végül egy, a közvélemény előtt kevéssé ismert, de a szó szoros értelmében mindenkit érintő következménye is lesz az új Atomtörvénynek az LMP szerint.

– A teljes egészségügyi szféra – a fogászati röntgenektől a tüdőszűrőkön keresztül a sugárterápiás osztályokig – az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) alá lesz rendelve.
Az ebből fakadó számtalan szakmai és bürokratikus problémától eltekintve is feltűnő, hogy az OAH (vagyis az atomlobbi) “el nem vonható” bevételeit ezentúl az amúgy is forráshiányos egészségügytől beszedett eljárási díjak is hizlalni fogják – közölte Kóbor József, a párt baranyai elnökségi tagja.

hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter