Pécset fényezi az EU. De még hogy!

Harminc európai ország 168 városát rangsorolta az Európai Bizottság, Pécs pedig a legjobbak közé került – írja az Eurologus.

Harminc európai ország 168 városát rangsorolta az Európai Bizottság egy csütörtökön elindított internetes alkalmazásban, a Kulturális és Kreatív Városok Figyelőjében. Két évig dolgoztak rajta, hogy tudományos igénnyel össze tudják hasonlítani azokat az európai városokat, ahol

a legpezsgőbb a kulturális élet, a legerősebb a kreatív gazdaság, és a környezet a legtöbb lehetőséget teremti a kibontakozásra.

Azok a városok kerültek be a kutatásba, amelyek már voltak, vagy lesznek Európa Kulturális Fővárosai, elnyerték az UNESCO „Kreatív városok” címet, vagy legalább két nemzetközi fesztiválnak adnak rendszeresen otthont – számol be a portál.

Magyarországról Budapest, Győr, Pécs és Szeged került be a keretbe.

Az összetett lista élén Párizs, Koppenhága, Eindhoven, Amszterdam és Luxembourg végzett, de a magyar települések mind jól teljesítettek a sajátjukhoz hasonló méretű városok között.

Huszonkilenc mutató alapján hasonlították össze és pontozták a városokat. A kulturális pezsgést például az alapján mérték, hogy

 • a lakosság arányában hány történelmi, kulturális vagy művészeti látnivalót ajánl a Tripadvisor,
 • hány színház van, és
 • hány színházi előadás megy éppen,
 • hány mozijegyet adnak el,
 • és a lakosság mennyire elégedett a kulturális élettel.

A gazdaság kreativitását többek között az alapján értékelték, hogy

 • hányan dolgoznak a kulturális és tudományos szektorban,
 • hány információs technológiai (IT) és dizájn szabadalmat adnak le hároméves átlagban.

A lehetőségteremtő környezetet pedig

 • az egyetemre, főiskolára járó hallgatók száma,
 • a külföldi lakosok aránya,
 • a külföldi hallgatók aránya,
 • a repölőjáratok, vonatok és az autós közlekedés sűrűsége alapján határozták meg.

inVENTer_ad


Pécs: kulturális kapu a Balkánra

A baranyai megyeszékhelyről megemlíti az Európai Bizottság bemutatója, hogy hagyományosan magyarok, horvátok és svábok kulturális olvasztótégelye, hogy 1998-ban UNESCO Békedíjat kapott a balkáni háborúk menekültjeinek befogadásáért, és hogy az ókeresztény sírkamrákat a világörökség részévé nyilvánították.

Dicsérik az Európai Kulturális Fővárosa program keretében lezajlott fejlesztéseket, név szerint a Zsolnay Negyed felújítását. A koncertek, színházak, megközelíthetőség, tolerancia mutatókban, és a városvezetés minőségében szerepelt nagyon jól a város.

Több kultúra = nagyobb GDP

Az Európai Bizottság rámutat, hogy nem mindegy, milyen eredményeket ér el egy-egy város ezekben a mutatókban. Az összetett pontszám ugyanis korrelál a GDP nagyságával.

További részletek az Eurologus-on.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter