Pécsett azt állítják, nincs bajban az ivóvíz ellátás

Pár napja írtunk arról, hogy óriási bajban van a teljes magyar vízszolgáltatás – a Kormány saját tanulmánya szerint. Az utolsókat rúgják a cégek a rezsicsökkentés és a különadó (vezetékadó) miatt, a rendszer szószerint elrohadt. A Tettye Forrásház szerint viszont Pécsen minden rendben van.

Pár napja futott végig a magyar sajtó egy részén ez a hír:

hirdetés

Óriási bajban van a teljes magyar vízszolgáltatás – OK!PÉCS

Ráadásul ezt a Kormány saját tanulmánya állapítja meg. Az utolsókat rúgják a cégek a rezsicsökkentés és a különadó (vezetékadó) miatt, a rendszer szószerint elrohadt. Az anyag szerint válságos szinthez közelít, egyes helyeken kritikus a víziközművek állapota országszerte. 3000 milliárd forint kellene, de azonnal!

A lényeg az, hogy a rezsicsökkentés(ek) és a vezetékadó miatt a hazai vízszolgáltatóknak szinte egyetlen forintja sem maradt arra, hogy felvegyék a versenyt a rohadással, ezért egyre inkább szétrohad a rendszer, nincs pénz a korszerűsítésekre. És igen nagy a baj, ami hamarosan nyilvánvalóvá is válik.

Akkor rákérdeztünk a Tettye Forrásházra, hogy Pécsett mi a helyzet, itt hogyan is áll a vezetékrendszer karbantartása. Nagyon pozitív válaszokat kaptunk!

“Szerencsés módon Pécsnek kedvezőbbek a mutatói”

– szögezték le, mert a társaság és a tulajdonos önkormányzat “jelentős összegeket biztosított mindig karbantartásokra és fejlesztésekre.”

2010 óta eddig 6 milliárd forintot (6500 millió) fordított a Tettye a pécsi víziközmű-rendszer korszerűsítésére – állítja a társaság, de idén év végéig további 500 milliót költenek még a hálózatra. A válaszból kiderül az is, a következő 15 évre is be van tervezve a felújítás, amit a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal jóvá is hagyott, felügyel és ellenőriz.

“A vezetékadó vagy az egyéb jogszabályi változásokból adódó többletköltség miatt eddig semmilyen, a szolgáltatás biztonságát érintő tervezett beruházás nem maradt el”

– kerülték ki elegánsan azt a kérdést, hogy a Tettyének mennyiben okozott nehézséget a rezsicsökkentés és a külön- vagyis vezetékadó.

Fontos tudni egyébként, hogy a Tettye Forrásház nem kap semmilyen külső támogatást, kompenzálást a működéséhez, szinte az egyetlen cég Pécsett, ami nem veszteséges.

hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter