Pécsett is megjelentek a rejtélyes politikai plakátok

Amelyek azt hirdetik, hogy a nép nem, de a kormány leváltható. A trükkös plakátokat, amik nem tartoznak a lex Simicska alá, egy magánszemély rendelte meg, de állami hivatalnokok lajstromozzák – derítette ki a Népszava.

Új feladatkört kaptak a közszolgák: a Népszava úgy tudja, a napokban a járási kormányhivatalok dolgozóit – járásonként 2-2 embert – váratlanul arra utasítottak, hogy fotózzák le a területükön lévő óriásplakátokat. Különösen ezeket a “rejtélyes” verziókat, amelyek a napokban kerültek ki országszerte, így Pécsre is.

hirdetés

plakát mszp

A lap forrásai szerint az akcióra nem vettek fel új munkaerőt, az eddig más területen dolgozókat vezényelték át: volt, hogy

szociális területen dolgozó hivatalnok kapott nagy hirtelen a nyakába egy fényképezőgépet, és indulhatott a nagy melegben plakátokat fotózni.

A hivatalnokok egységesen, így alighanem központi utasítás alapján járnak el. Az óriásplakátokról három fotót kell rögzíteniük. Egyet magáról a plakátról, egyet a környezetéről és egyet, amin látszik a közzétevő. Ezek után jegyzőkönyvet vesznek fel a látottakról, amit tanúval ellenjegyeztetnek.

A kormányhivatalokat felügyelő Miniszterelnökség szerint mindebben nincs semmi különös. A Népszava megkeresésére közölték:

a kormányhivatalok csak a „településkép védelméről” szóló törvényben meghatározott feladatukat végzik.

Igaz, azt már nem írták meg, hogy ez merőben új fejlemény: a településkép védelméről szóló törvény – lex Simicskaként ismert – módosítása, valamint annak végrehajtási rendelete ugyanis mindössze öt napja lépett életbe.

A lapnak nyilatkozók szerint bár minden kültéri reklámhordozót lefotóznak,

az nyílt titok: az akció célja, hogy a politikai célzatú óriásplakátokat, illetve az ilyen hirdetésnek helyet adó felületeket lajstromozzák.

A kormányhivatalok a jelek szerint igen komolyan veszik a jogszabály betartatását. A törvény végrehajtási rendelete ugyanis nem írja elő a hivatalnak, hogy fényképes listát vezessen a területükön található reklámhordozókról, csak annyit rendel, hogy a reklámhordozó helye szerint illetékes kormányhivatal feladata a szabályok betartatása, amihez a közterület fenntartók segítségét is igénybe vehetik.

Nem az MSZP-é a plakát, de azért ráragasztottak

Országos gerillaakcióba kezdett az MSZP, melynek keretében telematricázzák azokat a napokban megjelent plakátokat, melyek hétfőre virradóra jelentek meg Budapesten, a hét közepére pedig országszerte. A megrendelő feltüntetése nélküli a Mahir Cityposter Zrt. eddig Jobbik által bérelt hirdetési felületein jelent meg egy Orbán Viktortól származó idézet:

“A nép nem betiltható, de a kormány leváltható”.

Ezekre a plakátokra került az az MSZP-matrica: “Botka megoldja”. A plakátokat egy magánmegrendelő megbízásából tette ki a cég, s eddig senki sem vette a nevére – a Jobbik cáfolta, hogy köze lenne a kampányhoz. Ugyanakkor szerdára virradóra Budapesten a fehér plakátok százain megjelent egy matrica: “kormányváltás: Botka a megoldás.”

Ujhelyi István azt cáfolta, hogy az MSZP-nek köze lenne a plakátokhoz.

hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter