Rettegett pécsi ÁVH-s írta Hofi Géza poénjait

Bár a fiatalabbaknak talán fogalmuk sincs, a kicsit idősebbek még emlékeznek a Nagy Nevettetőre. Évtizedeken át egy ország találgatta, hogyan volt bátorsága és lehetősége Hofi Gézának (†65) merész politikai vicceit elsütni a színpadon, amelyekkel mások talán azonnal börtönbe kerültek volna a rendszerváltás előtt. Hofi előadásaira viszont özönlöttek a nézők, poénjait évtizedeken keresztül idézgették. Pályatársai szerint azért tudott megmaradni, mert egy ÁVH-s írta a poénjait – írja a Blikk, az RTL XXI. század című műsora alapján.

Tizenöt évvel a legendás, Kossuth-díjas nevettető halála után az RTL Klub XXI. század című műsorában a Mikroszkóp Színpad ikonja, Sas József (78) és egykori kollégái meséltek arról, ki is volt az a különös alak, aki éveken át felügyelte Hofi munkáját és egyengette kar­rierjét, illetve írta a poénjait.

hirdetés

– Az ő szerencséjére volt egy támogatója, Komlós János – idézte fel emlékeit Sas József, aki felfedte az évtizedes rejtélyt.

Komlós (†58) a Rákosi-korszak sötétebb éveiben nemcsak az Államvédelmi Hatóság (ÁVH) kihallgató tisztje volt, de humoristaként is színpadra lépett. Egy személyes találkozást követően ő lett Hofi Géza állandó szövegírója, és Komlós vezényletével Hofi és poénjai kinőtték magukat: az ­1970-es években már a Mikroszkóp Színpadon szerepelhetett – ahol Komlós volt az igazgató.

hirdetés
Komlós János rettegett ÁVH-s kihallgató tiszt volt, később a kabaré területére evezett /Fotó: fortepan.hu

Komlós János rettegett ÁVH-s kihallgató tiszt volt, később a kabaré területére evezett /Fotó: fortepan.hu

– Gézának ezek a bemondásai gondosan begyakorolt ­poénok voltak, amelyeket a néző már várt. Úgy hatottak, mint a rögtönzés, de természetesen nem voltak azok – magyarázta Szirtes Tamás (72) rendező.

Hofi Komlóssal közösen alakította ki a „közülünk való melós” szabadszájú karakterét, ami a humorista meghatározó stílusjegyévé vált – írja a lap. Az igazán nagy népszerűséget azonban a tévés szereplések hozták meg, Hofi pedig a növekvő sikerekkel egyenes arányban vállalt egyre merészebb előadásokat. A hetvenes évek derekán már a sakkozó állami vezetőt, Kádár Jánost (†77) is kifigurázta. Megtehette, maga Komlós írta a paródia szövegét. Hatalmas siker lett, még Kádár is jól szórakozott rajta. Sőt külföldön is bemutatták, feliratozva a szöveget.

A rettegett ÁVH-s

Komlós János amellett, hogy humoristaként és konferansziéként is ismert, az a Rákosi-korszakban az ÁVO hírhedt kihallgatótisztje volt Szegeden, Pécsen pedig már az államvédelmi hatóság megyei osztályának feje lett.

1953-ban civil munkakörbe került fedésként, kémelhárítással foglalkozott, majd az 56-os forradalom után került bele a kulturális életbe, előbb újságíróként, majd 1967-ben megalapította a Mikroszkóp Színpadot. Ekkorra már ismert volt humoristaként is.

(via Blikk, Propeller, Borítóépünk/Fotó: fortepan.hu)

hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter