Pécsi érintett a Panama-iratokban!

Az utóbbi évek legjelentősebb belvárosi építkezése kapcsán derítettük ki az offshore-szálat. Ugyanaz a cégcsoport érintett, amelyiktől évek óta várják a pécsiek a Búza téri kispiac megépítését.

A Felsőmalom utcában ismét építkeznek, kiderült, elindult a Minerva park projekt 4. üteme, sőt már meg is lehet vásárolni előre az egyelőre csak tervezőasztalon létező lakásokat.

hirdetés

A beruházás évek óta visszatérő eleme a közbeszédnek. A területet 2007-ben szerezte meg a Minerva-Udvar Kft. meglehetősen jutányos áron. A cég egy hatalmas, több százmilliós belvárosi területet kapott, amelynek nagy részét maga hasznosíthatta, cserébe kötelezettséget vállalt arra is, hogy helyet biztosít egy új és modern piacnak a régi helyén.

A piac még sehol nincs, pedig eltelt 9 év, és egyelőre semmi jele annak, hogy elkezdenék építeni, viszont az új lakások kinőttek a földből, illetve még ma is nőnek.  A céget viszont a hatalmas világbotrányt kiváltó Panama-iratokban is megtaláltuk, mivel offshore hátterük van.

minerva2

A Minerva-Udvar Kft. tulajdonosai között volt korábban a Seychelles-szigetekre bejegyzett Navarro Worldwide Ltd-t. Azóta ez a cég kikerült a tagok közül, viszont elfoglalta a helyét Selma Loise Francis, akinek a címe természetesen a Seychelles-szigeteken van. Az ő anyja neve az e-cégjegyzék szerint Celine Esthoda Francis, akire a Panama iratokban találtunk rá, természetesen ugyanazon a címen, mint amit megadtak a Minerva-Udvar Kft. tagjaként. A hölgy a Panama-iratokban összefüggésbe hozható még egy ciprusi céggel, ami azóta már mit ad Isten, megszűnt.

A Minerva Park projekt 4. ütemében épülő új lakásokra igénybe vehető a családi otthonteremtési kedvezmény, amiben 10+10 millió forinthoz juthatnak az arra jogosultak. Ezzel pedig az offshore hátterű cég is nagyot kaszálhat az állami tízmilliókon.

minerva1

Mik azok a Panama-iratok?

Mossack Fonseca ügyvédi iroda a világ legnagyobb offshore-szolgáltató cégeinek egyike, ami Panamán kívül Nevadában és Szingapúrban is regisztrál cégeket (a cégről itt írt részletesebben az Index). Az iratokban 215 ezer offshore cégről szerepeltek adatok. Ezeket az adatokat szerezte meg a német Süddeutsche Zeitung napilap, feldolgozásukban pedig az Oknyomozó Újságírók Nemzetközi Konzorciuma szervezet is részt vett: 76 ország több mint 370 újságírója dolgozott rajta – számolt be korábban a lap.

Az offshore cégekben egyébként semmi törvénytelen nincs, az átlagemberek számára mégis “gyanúsak” az ilyen vállalkozások!

A Panama-iratokból kiderül, hogy számos európai, ázsiai és magyar politikus is érintett, vagyis rendelkeznek ilyen számlákkal, sőt Magyarország leggazdagabb emberei közül többen is szerepelnek a kiszivárgott dokumentumokban, ami miatt számos politikus már lemondott. Erről korábban a Direkt36 írt terjedelmes anyagot.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter