Pécsi fotóművész kapta a Vasarely-díjat

Mégpedig Marsalkó Péter, aki ráadásul pont 61 éves is. Ebből az apropóból nyílt régi és új fotóiból kiállítás a Nappaliban. Pécs művészeti díját egyébként most először adta át Páva Zsolt.

A polgármester azt írta a Facebookján még  tegnap este, hogy “Pécs a tehetségek városa is! Ma pedig egy igazán tehetséges fotóművésznek adhattam át a város művészeti díját a Nappaliban, vagyis a Victor Vasarely Díjat. Gratulálok Marsalkó Péternek, aki a világ számos pontjára vitte már el Pécs jó hírét és bízom abban, hogy sok fiatal vesz majd példát róla. Hajrá Pécs!”

hirdetés
Marsalkó Péter 1954-ben született Pécsett. Már az érettségit követően fényképésznek készült; kezdetben a nyomdánál dolgozott, majd 1984 óta önállóan működő fényképész iparosként tevékenykedik. 1977-ben Kálmándy Ferenccel együtt megalapította a Mecseki Fotóklub Focus csoportját. 1982 óta itthon és külföldön is rendszeresek önálló kiállításai. Külföldi megjelenései közül legjelentősebbek a 2006-os berlini Letűnt világ címmel, a 2010-es bécsi és 2011-es grazi az Európa Kulturális Fővárosa jegyében, illetve a szlovákiai Selmecbányán meg-rendezett Pécs – Zsolnay kiállítások voltak. 2011-ben kiadott Zsolnay – A titkok kertje című könyve a Zsolnay gyárterület kulturális negyeddé alakítása előtti időszakot örökítette meg.  Marsalkó Péter fotóművész részére a magas színvonalon végzett, több évtizedes fotóművészeti munkájának elismeréséül ítélte oda az önkormányzat a Victor Vasarely Díjat.

Mi is gratulálunk, a szerkesztőség nagy rajongója a művésznek!

(Címlapos fotónkat Cseri László készítette.)

hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter