A pécsi Irgalmas Rend letiltotta az ingyen kabátot!!!

Rászorulóknak tettek ki a pécsiek meleg kabátokat, de a Rendnek “ez nem tetszett”. Ezért most máshol gyűjtik a ruhákat Pécsen. FRISSÍTVE.

Egy önkéntes segítő posztja szerint Pécsen “nem látják szívesen az (Irgalmas) templom dolgozói” az adomány kabátokat, így azokat más helyszínre kellett átvinni. Fanni azt írja:

hirdetés

“Kedves Pécsiek!
Tegnap láthattatok, hogy az irgalmas templomhoz helyeztünk el kabátokat , sajnalatos módon erre az Irgalmas Rend nem ad engedélyt , így hát áttettem a Csinos Presszóhoz! Arra kérek mindenkit , hogy amennyiben a templomhoz ruhát vinne ne tegye, nem látják szívesen a templom dolgozói! Alakult ezen kívül több pont is Pécsen időközben a Bolivér üzletnél illetve STB bárnál és kertvárosban is van lehetőség kihelyezni, hamarosan a térképre is felkerülnek! Mégegyszer köszönet a Csinosnak az álványért és a lehetőségért egyaránt!”

15894277_1646979375316402_5417912147597970244_n

Hogy Pécsen hol vannak még ilyen gyűjtő pontok, az IDE kattintva kiderül.

Fanni egyébként levelet is küldött nekünk, amiben azt írta, “nagyot hibázott akkor”, amikor azt gondolta, a kabátok jó helyen lesznek a Pécsi Irgalmas Rend által kihelyezett ételadomány láda mellett.

“Az erre vonatkozó helyszín kiválasztásával kétségtelenül nagyot hibáztam. A Pécsi Irgalmas Rend által kihelyezett ételadomány láda mellé helyeztünk el kabátokat fogasokon, kora délután (01.08 Vasárnap), és ezt  a többi pécsi lakos buzdítása céljából Facebook-on is megosztottuk. Fiatal felnőttként, úgy értelmezem, hogy a templom és a keresztény hit, egymás, de főleg a rászorulók segítéséről szól, melynek formai keretei a jó cél érdekében lehetnek másodlagosak. Tévedtem. Aznap estére sajnálatosan az általunk kihelyezett tábla eltűnt, ki is derült, hogy a templom dolgozója távolította el” – írta nekünk.

A pap kinyomta volna a szemét

Megdöbbentő részletekkel folytatódik Fanni levele:

“Kétségtelenül hibáztunk, hogy engedély nélkül tettük ki, ugyanakkor a válságos hideg időkre való tekintettel reménykedtünk némi méltányosságban, illetve feltétlenül beszélni szerettem volna az illetékes rend atyájával. Hétfőn reggel ezt meg is tettem. Első felém idézett mondata a következő volt

„Na! Végre megvan kinek kell kinyomni a szemét”

Bevallása szerint nagyon kellemetlen helyzetbe hoztam ezzel, hogy az emberek a templomhoz akasztják a ruhákat, hiszen a szűk járdán szétszóródnak a ruhák. Egy átirányító táblát szerettem volna a másik helyére legalább kihelyezni, amire a „Most már úgysincs értelme.” mondatot kaptam válaszul.

Megtudtam továbbá, hogy az atya látja kamerán,hogy kint mi történik, és  hozzák – viszik a kabátokat. Csak ottjártunk alatt – nagyjából 10 perc – hoztak is és vittek is kabátot , kulturáltan, fogasokon.

Fanni megpróbálta elmagyarázni, hogy a kezdeményezésnek, pont ez a célja, hogy a rászorulóhoz egyből eljusson a segítség, hiszen most vannak a legnagyobb mínuszok, a kabátokat pedig csak le kell venni a fogasról.

– Elutasító, vádló magatartást kaptam cserébe, és, hogy milyen kellemetlen helyzetbe hoztam a dolgozókat. Az IRGALMAS rend dolgozóit! Véleményem szerint az egyházi dolgozóktól az ilyen hozzáállás nagyon szomorú – írta.

Természetesen a Rendnek is elküldtük a kérdéseinket, amint válaszolnak frissítjük a cikket.

UPDATE: Reagált a Rend: szerintük rossz a szervezés

Az Irgalmas Rend pécsi vezetője a következőket reagálta a fenti hírre. A reagálást szószerint közöljük.

“A használt ruha az „ételdobozhoz” lepakolása már eddig is okozott problémát. Ezért van a megfelelő plakátunkra kiírva, hogy ne hozzanak ide ruhát.

A szervező látta ezt a kiírást, és mégis megkérdezés nélkül nagy plakátot helyezett el, és hirdetést helyezett el az interneten. Ha jótékonykodunk, azért még kell fontolnunk a körülményeket és következményeket. Ezekből csak ezeket említem meg: Nincs gazdája az akciónak, aki a felvállalja az adódó feladatokat. Még a nevét sem tudom.

Hosszabb időre, éjszakára (esetleg esik, havazik) utcára kihelyezett ruha nedves, átázott lesz.  Ki fogja elvinni, hogy azt megszárogassa. Az el nem vitt ruhákat, ki és hová szállítja. Ezért ajánlottam, hogy vegyék igénybe a Caritast, a Máltát, vagy legalább keressenek egy garázst. Mi mindenképpen azon vagyunk, hogy segítsünk a szükséget szenvedőkőn, de a módját és lehetőségeket meg kell szervezni.

Én magam is sok éve naponta többször viszek ételt a dobozhoz, amit persze előzőleg meg kell szerezni. Munkát pénzt jelent, de teszem szívesen.

Nem lettek eltiltva, sőt azt mondtam, hogy én ár nem tudom megállítani a ruhák ide hozatalát.

Különben a történtekért nem haragszom, és örülnék, ha minél előbb jó megoldás születne. Jelenleg is (Hétfő 17 órakor) 12 ruha lóg a kerítésen és a földön is van ruhás zsák.

Tisztelettel:

Morvay Imre Pio”

hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter