Pécsre hozta a tandíjat a gyerekeinek, csempésznek nézték és levetkőztették a reptéren

táska pénz

Az iráni fogorvos most nagyot csalódott Magyarországban – mesélte. 

Esmaeil A., iráni fogorvos, akinek két gyermeke Pécsett tanul, szintén fogorvosnak. Nekik hozta készpénzben a tandíjat, és a zsebpénzt hétfőn, amikor a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren lekapcsolták a vámosok, mivel csempésznek nézték.

hirdetés

Az 52 éves férfi, 24 órát utazott, majd a határon a zöld folyosót választotta, mert senki nem mondta neki, hogy be kellene jelenteni a nála levő pénzösszegeket, ilyen nyomtatványt sem látott.

A zöld folyosón egy pénzügyőr kikérdezte, erre ő a jegyzőkönyv szerint elmondta, hogy 10 ezer euró (3,1 millió forint) van nála. A vámvizsgálatnál azonban ezen felül még 6000 dollárt (kb 1,6 millió forint) is találtak a poggyászában. Inkorrektnek tartja a módszert, ahogy megállították és félreérthető körülmények közt, szóbeli nyilatkozatot kellett tennie. Állítja, hogy mondta mindkét összeget, amit hozott, de hiába – írja a BAMA. Csak azt kapta válaszul, hogy a piros folyosón kellett volna belépnie, eljárás lesz a dologból. A vámvizsgálatot pedig egyenesen megalázónak írta le: átkutatták a csomagjait, alsónadrágig levetkőztették, végigtapogatták – ráadásul sokáig tolmácshoz sem jutott.

Végül ott helyben 475 ezer forintos közigazgatási bírásgot fizettettek vele.

Az iráni apát képviselő pécsi ügyvéd szerint vitatható a vámosok eljárása, és elképzelhető, hogy jogszabályokat is sértettek a vizsgálat közben.

Esmaeil A. azt mondja, eddig mindenkitől csak jókat hallott Magyarországról és a pécsi egyetem orvosi karáról is, ezért küldte ide tanulni a gyerekeit. Most viszont egyre inkébb azt fontolgatja, hogy másik egyetemre íratja őket.

A NAV szerint ők nem hibáztak

A NAV szerint alkalmazottai nem csináltak rosszul semmit, hiszen az EU-ban mindenhol alkalmazott jogszabály szerint írásbeli nyilatkozatot kell tennie a belépéskor annak, aki 10 ezer eurónyi, vagy annál nagyobb értékű pénzzel érkezik. Ráadásul a reptéren a piros és a zöld folyosó előtt nemcsak a NAV-osok adnak tájékoztatást, de van egy rakás plakát meg egy információs terminál is. A bevallási limitekről pedig nemcsak a NAV, de az Európai Bizottság weboldalán is lehet tájékozódni, a magyar mellett még 15 nyelven, köztük Esmaeil A. anyanyelvén, fárszi nyelven is. (444.hu; BAMA)

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter