Pénzért vásárolt kamudíjjal villogott a pécsi egyetem rektora

1,6 millióba kerülhetett az a “nemzetközi díj”, amelyet a napokban vett át Bódis József, a PTE rekotora, akit szintén “kitüntettek”. 

A napokban jelentette be a PTE a Nagy Hírt: Bódis József rektor Oxfordban átvehette a Europe Business Assembly nevű szervezet „Legjobb regionális egyetem” díját, amellyel elsőként ismertek el magyar egyetemet. Sőt, az intézmény mellett maga Bódis is megkapta az „Év legjobb vezetője” címet. Az EBA-díj szépséghibája, hogy valójában egy olyan üzleti vállalkozás áll mögötte, amelynek semmi köze az oxfordi egyetemekhez, és pénzért adja a díjait. Pécs 1,6 milliót fizetett, hogy tagja legyen a szervezet által kínált „elitklubnak” – számol be az Index.

Így tálalta néhány napja az intézmény honlapja az örömhírt:, hogy az Oxford Europe Business Assembly (EBA) Pécsnek ítélte oda a „Legjobb regionális egyetem” díját.

A pte.hu szerint az EBA díjátadó eseményeit az egész Egyesült Királyságban figyelemmel kísérik, az ünnepi gálaest pedig jelentős nemzetközi érdeklődésre tart számot, hiszen „az idén közel 30 országból érkeztek résztvevők, továbbá az elmúlt 15 évben nemzetközileg is elismert branddé vált a szervezet számos kezdeményezése”.

A Nagy Kamu

Két éve, amikor Szerbiában és több dél-szláv államban hirtelen megszaporodtak az egyetemek, valamint cégek, sőt kétes hírű üzletemberek és politikusok EBA-díjai a szarajevói és belgrádi oknyomozó újságírók utánajártak a díjesőnek, és kiderítették, hogy valójában egy jól menő vállalkozás adja az elismeréseket. Mindenkinek fizetnie kellett a hangzatos nevű elismerésekért. A belgrádi polgármesternek például 11 ezer eurójába került az „Év menedzsere” kitüntetés.

A Pécsi Tudományegyetemet október 16-án kereste meg az EBA. Ezt a rektor maga erősítette meg az Indexnek.

A lap beszámol arról, hogy a PTE vezetésének az tetszett különösen, hogy az EBA innovatív módon akarja megtalálni az üzleti világ felé a kapcsolatokat és segít kiépíteni az ehhez szükséges partnerséget. Ez egybevág Pécs célkitűzéseivel, hogy 5 év alatt megduplázzák a külföldi diákok számát.

Tarrósy István az egyetem külügyi igazgatóságának vezetője leszögezte, nem tartják lejáratódott szervezetnek az EBÁ-t és a díjért magáért nem fizettek, de tény, hogy ezzel az elismeréssel bekerültek egy klubba, amelyben a promóciót az EBA vállalta magára.

A Legjobb regionális egyetem díjat 5 évig, december 15-től, az oxfordi ünnepségtől 2020-ig használhatják Pécsen. Az EBA-tagságért egyfajta regisztrációs díjat kellett leróni, összesen mintegy 1,6 millió forintot.
(via Index)
MONDD EL, NE TARTSD MAGADBAN A VÉLEMÉNYED!

Kövess minket, és Te sem maradsz le az érdekes hírekről!

Facebook

Twitter