Pert veszítettünk a Zsolnay gyár tulajdonosával szemben

Bár másodfokon jelentősen enyhítette a bíróság lapunk főszerkesztőjére mért elsőfokú ítéletet, és immár a legenyhébb szankcíót alkalmazták, amit csak lehetséges; a bíróság megalapozottnak látta a rágalmazást. Elnézést kérünk újra Bachar Najaritól.

Lapunk korábban tudósított egy perről, amiben a pécsi önkormányzat és a Zsolnay Gyár feszült egymásnak egy vitatott, 300 milliós ingatlanapport miatt. Akkor leírtuk azt, amiről úgy tudtuk, hogy hiteles: hogy az egyik ingatlanértékbecslő hamisítással vádolta meg azon a tárgyaláson Bachar Najarit, a Zsolnay gyár tulajdonosát. A hírt az önkormányzat jogi képviselőjének részletes elmondására és állításaira alapoztuk – mint utóbb kiderült, tévesen!

hirdetés

Ugyanis, bár az a bizonyos szakértő valóban kifogásolt néhány tényt, sőt az aláírását is meghamisították, de azt nem mondta a tárgyalás jegyzőkönyve szerint, hogy mindezt Najari tette volna, vagy ő kérte volna, hogy változtassa meg az értékbecslését jóval magasabb összegre.

Mikor erről tudomást szereztünk – hetekkel a cikk után, amire elkészült a tárgyalás jegyzőkönyve, önként közöltünk egy helyreigazítást is és természetesen nyilvánosan is elnézést kértünk Najaritól a tévedésért. A rágalmazási pert csak ezt követően indította lapunk főszerkesztőjével szemben a gyár tulajdonosa.

Az ügyben ma másodfokon is ítélet született. A másodfokú bíróság a lehető legenyhébb szankcióra változtatta az elsőfok részítéletét (próbára bocsátás), amelyet túlzónak és aránytalannak minősített. (500 ezer forint pénzbírság volt az első ítélet – a szerk.)

– Ezt a pénzbüntetésnél is enyhébb ítéletet nehéz feldolgoznom, mert tiszta a lelkiismertem. A bíró jogi érvelése alapján viszont be kell látnom, hogy komolyan hibáztam, mert  másodlagos ellenőrzés nélkül hitelt adtam az önkormányzat jogi képviselőjének szavára; akiről korábban úgy hittük: hiteles információforrás. Ilyen hibát legközelebb nem fogok elkövetni. Bachar Najaritól ezúton is elnézést kérek újra. Sosem volt cél az, hogy őt bármilyen formában negatívan tüntessük fel. Arra törekedtem, hogy a szerencsétlen Pécs-Zsolnay háborút, ami szerintem súlyos károkat okozott a városnak, a lehető leghitelesebben, pártatlanul és elfogulatlanul, minden oldalról bemutassuk az olvasóknak. Még akkor is, ha ez időnként se az egyik, se a másik oldalnak nem tetszett – mondta Kapitány Gergely, főszerkesztő.

Lapunk elnzését kér minden érintettől, és természetesen olvasóinktól is a hamis tájékoztatásért.

Mi az a próbára bocsátás?

A próbára bocsátás nevelő jellegű intézkedés, a feltételes elítélés azon változata, amikor a bíróság a bűncselekmény elkövetését és így az elkövető büntetőjogi felelősségét is megállapítja, azonban a büntetés céljának a szem előtt tartásával úgy foglal állást, hogy nem büntetést rendel el, hanem annak kiszabását halasztja el meghatározott időre

.

hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter