Péterffy Attila: Győzelemre készülök

Azért, hogy a pécsiek jobban és mélyebben is megismerhessék a pécsi politikában meghatározó, vagy sokat mozgó szereplőket, politikusokat és politikus jelölteket, az ő terveiket, programjaikat, az OK!PÉCS interjú sorozatot indított. Mostani szereplőnk Péterffy Attila polgármester jelölt, aki pár napja lépett ki a fényre

hirdetés
(Péterffy Attila nem vállalta személyesen az interjút, ezért kérdéseinket írásban küldtük el neki, amelyekre írásban válaszolt és a cikkben látható fotókat is ő küldte magáról, azokat nem mi készítettük. Változtatás nélkül közöljük az írásban érkezett válaszokat. Ez az “interjú forma” sajnos kizárja a spontán reakciók lehetőségét és ezek leírását, bemutatását is. A fenti szöveget megjelenés előtt nem szerkesztettük – a szerk.)

Péterffy3

Mit szóltak a munkahelyén, hogy politikai pályára lépne? Egyeztetett bárkivel is ebben az ügyben?

hirdetés

Természetesen előzetesen tájékoztattam a FŐTÁV vezérigazgatóját. Ez egyébként egy társadalmi szerepvállalás, amit a szerződésem nem zár ki.

És mit szólt a család? Nem féltették?

De, féltenek, és szerintem ez is teljesen természetes. Ugyanakkor megértették az érveimet, látták: erős az elhatározásom, szeretnék segíteni a szülővárosomnak.

Bánki Erikkel beszélt az indulása előtt?

Nem. Úgy emlékszem, legutóbb 2015-ben beszéltem vele.

Már korábban is kacérkodott a polgármesterség gondolatával, akkor az ÖPE-t kereste meg – ezt Kővári János megerősítette. Honnan ered Önben ez a politizálás iránti vágy?

Attól tartok, Kővári Jánost megcsalja az emlékezete, és ha szükségesnek érzem, erre majd személyesen is felhívom a figyelmét. Ami a második kérdését illeti: a polgármesterség nem politikai pozíció. Véleményem szerint a polgármester elsősorban nem politikus, hanem a helyi közösség vezetője, olyan, mint egy hatékony cégvezető, aki pragmatikus, ésszerű döntéseket hoz. Ez pedig egyáltalán nem idegen szerepkör a számomra. Higgye el, nem a pozíció vonz, hanem a cél: hogy közös munkával talpra állítsuk Pécset.

Péterffy2

Ön szerint előny vagy hátrány, hogy az MSZP, DK támogatja Önt?

Szeretném minél több szervezet támogatását elnyerni, és büszke vagyok arra, hogy a Momentum mellett a DK és az MSZP is mellém állt.

Mellár Tamás azt nyilatkozta nekünk, hogy meglepte az Ön hirtelen jelölése, illetve az, hogy az MSZP, DK, Momentum azonnal támogatta, mert nem ebben egyeztek meg. Mit szól ehhez?

Tisztelem Mellár Tamás eredményeit, vele együtt alapítója vagyok a Mindenki Pécsért Egyesületnek. Már ismeretségünk kezdetén tájékoztattam a professzor urat, hogy számomra a város fellendítése a legfontosabb, minden lépésemet ennek rendelem alá, hiszen sajnos tényleg nagy a baj, nincs elvesztegetni való időnk. Ezért is éreztem úgy, nem szalaszthatom el az alkalmat, hogy a tüntetésen szóljak a pécsiekhez. A döntésemről egyébként még a múlt év végén tájékoztattam a professzor urat. Ráadásul továbbra is az a véleményem, hogy most adott a lehetőség a teljes ellenzéki összefogás megteremtésére, sőt, tovább megyek: az az érzésem, hogy a három párt bejelentése még elő is segítette ezt.

Ügyes kampányfogásnak tartja, hogy egy „népszerű” tüntetésre ült rá, és mutatta meg magát, lépett ki a fényre? Vagy nem lett volna jobb “saját jogon” bemutatkozni?

A tüntetést kiváltó Munka törvénykönyve-módosítást ebben a formában magam is ellenzem, és ahogy már mondtam, a város jelenlegi helyzetében minden lehetőséget meg kell ragadni az emberek megszólítására. Hiszen fontos, hogy legyen elég ideje a pécsieknek, hogy minél többet tudjanak meg a programomról, a csapatomról és rólam is.

Nem érzi azt, amit például Keresztes László Lóránt, hogy „becsapták” a tüntetőket, akik a kormány ellen indultak el, végül biodíszletként használták fel őket Ön mellett?

Nem. Egyébként már a felhívásban is szerepelt, hogy beszédet mondok.

Szerencsésnek tartja, hogy Botka László ötletével és Kővári János szlogenjével jött elő és nem saját mondással? Vagy ez csak véletlen volt?

Botka Lászlót nem ismerem személyesen, csak a teljesítményét, ami tiszteletet parancsol. Pécs kapcsán pedig azt mondom: a politikai kalandorok ideje lejárt, legyen tapasztalt ember a polgármester. Ide már nem bemondások és szlogenek kellenek, hanem valós eredmények.

Péterffy4

Hogyan próbálja meggyőzni a pécsieket arról, hogy egy „közüzemi cég középvezetője” (ahogy ezt egy ismert kormányellenes megmondóember – Heindl Péter – a Facebookon fejtegette) alkalmas egy város vezetésére

Ahogy mondtam, a polgármesterség ideológiamentes megközelítést kíván, viszont erős irányítási képességet, amit vezérigazgatóként az erőmű élén is megszereztem.

Említette a beszédében a 10 milliárdos pécsi adósságot. Ön hogyan húzná ki a várost, illetve a városi cégeket ebből?

Egyesek szerint van az jóval több is, mint 10 milliárd. Egy biztos: az nem megoldás, hogy a magyar városok közül elsőként eldobjuk magunktól az önkormányzat gazdasági önállóságát, vagy amit a kormány meghagyott belőle. Amint végre megtudjuk, hova szivárgott el az a rengeteg pénz ilyen gyorsan, a megoldás is meglesz.

És hogyan teremtene elő újabb, “szabad felhasználású” 10 milliárdot a különféle intézkedésekre?

Miért kellene feltétlenül újabb szabad felhasználású 10 milliárd forint? A lehetőségeken belül kell gazdálkodnunk, okos, reális léptékű, hosszú távon is eredményt hozó fejlesztésekben kell gondolkodnunk. Ahogy már mondtam, azt szeretném, hogy Pécs felnőjön, és közösen felelős döntéseket hozzunk.

Hány év kell ahhoz Ön szerint, hogy Pécset pályára lehessen állítani? Mi kell ehhez?

Nagyon nagy a baj! Sajnos csak ennyire tellett a helyi FIDESZ tehetségéből, és bármit is fog megint összeígérgetni, nem számíthatunk arra, hogy a válsághoz vezető okokat ténylegesen megszűntetné. Úgy látszik, nem áll érdekében. Elsősorban a pécsiek összefogására van szükség ahhoz, hogy leváltsuk a jelenlegi városvezetést, és sikeres pályára állítsuk Pécset. A választási győzelemre valós esélyünk van, rögtön utána meg tudjuk kezdeni a munkát. Ennek már pár hónapon belül érezhető, pozitív eredményei lesznek, de maga a város talpra állítása hosszú évekbe fog telni.

Péterffy1

Mit gondol Orbán Viktorról és a kormány politikájáról?

Demokrataként erősen hiányolom azt a törekvést a kormány politikájában, amely a demokrácia megerősítését célozza, és ennek részeként helyreállítja az önkormányzatok önállóságát. Én ugyanis a minél magasabb szintű önrendelkezésben hiszek. Azt vallom, hogy a helyieknek kell saját kézbe venniük sorsuk alakítását, ahelyett, hogy azt kész megoldásként bármely párttól vagy épp a kormánytól megkapnák.

A pártokkal miben egyezett meg? Mit ad nekik cserébe a támogatásukért? (Nemes Balázs interjúban nyilatkozta, hogy az MSZP és a DK adja Ön mögé a pénzt, az aktivistákat és az infrastruktúrát.)

Tegyük tisztába ezt a kérdést! Egyik pártnak sem vagyok a tagja, nem is voltam, nem is leszek, mint ahogy a lekötelezettje sem. És különösen szeretném elkerülni azt a hibát, hogy felelőtlenül ígérgessek, bármelyiküknek is pozíciókat osztogassak.

Mikor lesz részletes programja? Kik segítenek ennek elkészítésében?

Szakértőimmel együtt folyamatosan dolgozunk, tavasszal tesszük nyilvánossá a részletes programot.

Mi Pécs három legfontosabb értéke, amire Ön szerint építeni lehet a jövőben?

Nehéz lenne hármat kiválasztani. Pécs szabad, büszke egyetemi város, vagy legalábbis az volt, emberöltők óta tele tettvágyó emberekkel, erős civilekkel, remek intézményekkel, alkotókkal, kutatókkal, korszakalkotó vállalkozókkal, erős kisugárzással. Van itt mire építeni, ha ezt a sok jó embert nem elnyomjuk, hanem segítjük őket.

Mi Pécs három legnagyobb negatívuma jelenleg (amit mindenképpen meg kell változtatni, hogy sikert lehessen elérni)?

A három legnagyobb probléma: a munkahelyek hiánya, a tömegközlekedés válsága és a felelőtlen pénzügyi döntések sorozata, nyersebben: a korrupció. Szeretném, ha mindenki megértené, a korrupció nem egy elvont fogalom, hanem az életünkre súlyos következményekkel járó lopás. Ezért élnek nálunk, Pécsett is sokan napról napra, szegénységben, és ezért kapunk rosszabb szolgáltatásokat a várostól annál, mint amilyen járna nekünk.

Péterffy3b

Tételezzük fel, hogy győz a választáson! Milyen lesz a működési modell? A képviselői többséget hogyan szerzi meg a Közgyűlésben? Egyáltalán, honnan lesznek képviselői? Egy részüket adja az MSZP, egy részüket a DK, egy részüket a Momentum? 

Komplett programmal, komplett csapattal készülök a választásra, amelyikkel a képviselőtestületben is többséget tudunk szerezni. Azt szeretném, ha minden körzetben hiteles jelöltet tudnánk állítani, természetesen figyelembe véve az engem támogató pártok ajánlásait.

Mi lesz akkor, ha mégsem nyer? Marad a Főtávnál?

Pozitív gondolkodású ember vagyok, a győzelemre készülök.


(Sorozatunk első részét, amiben Keresztes László Lóránt, az LMP társelnöke adott exkluzív interjút, IDE kattintva olvashatják. Míg a második részt, amiben Kővári János független polgármester jelölt fejtette ki gondolatait, IDE kattintva olvashatják , a harmadik részben pedig Gyimesi Gábor, a Jobbik pécsi képviselője, korábbi polgármester jelölt fejtette ki álláspontját. Ők mindannyian vállalták a személyes interjúkat és beszélgetéseket!)


 

hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter