A politika miatt vesztek össze Pécs legendás fotóművészei

A FOCUS csoportól van szó, amiből most kiszáll az egyik alaptag: Cseri László. Herótja van ugyanis a fidesztől.

Nem fogja megrengetni a magyar kulturális életet, de azért beszédes, hogy Pécs legesleglegendásabb fotós tömörűlése megbomlani látszik: a politikai nézetkülönbségek miatt. A 70-es évektől aktív, sőt az ország egyik legrégebb óta működő művészeti alakulata volt a pécsi FOCUS csoport. Borbély Tamás, Cseri László, Harnóczy Örs, Kálmándy Pap Ferenc, dr. Lajos László és Marsalkó Péter máig ismert és elismert művészek (Lajos László nem rég halt meg).

hirdetés

Cseri László ma a közösségi oldalán jelentette be, hogy kilép a csoportból. Azt írja:

“A mai napon kiléptem a Focus csoportból. Az ok: a csoport tagjaival fennálló feloldhatatlannak látszó ellentét.

Az első konfliktus tavaly alakult ki, amikor rajtam kívül valamennyi Focus tag részt vett a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) által szervezett Nemzeti Szalon kiállításán Budapesten a Műcsarnokban. Néhány napja pedig felkérték a csoportot, hogy júniusban az MMA Filmes- Fotós Szakosztálya salföldi kihelyezett ülésének tiszteletére reprezentatív kiállításon mutatkozzon be. Erre is nemet mondtam, mert

a kulturális kormányzat által rendkívül tekintélyes pénzekkel fenntartott és működtetett MMA létét, tevékenységét, színvonalát és politikai tartalmát elfogadhatatlannak tartom, annak semmilyen rendezvényén nem kívánok részt venni.

Állásfoglalásomat, mellyel a csoport nem tudott azonosulni, néhányan olyan súlyúnak gondolták, hogy kijelentették: a nemrég eltávozott egyik alapító, Lajos László forog a sírjában.

Mindezek után nem kívánok tovább a csoport tagja lenni, nem veszek részt a 2017-re tervezett, a Focus fennállásának 40. évfordulójára tervezett kiállításon, és nem szeretném, ha képeim megjelennének a Focus csoport Pécs arcai című kötetében, amelynek támogatására a pécsi önkormányzat 2 millió forintot ítélt meg.

Sajnálom a történteket, és sok sikert kívánok a Focusnak további tevékenységéhez.”

Cseri – egyes vélemények szerint – azóta különösen kritikus a (kulturális)kormánnyal szemben, hogy tavaly a Zsök nem hosszabbította meg lejáró szerződését (nyugdíjazásra hivatkozva – információink szerint), és ez nem esett jól neki, illetve nem értett egyet az új cégvezető utasításával, amit szóvá is tett. Korábban viszont átvette az önkormányzat sajtódíját 2012-ben – Páva Zsolttól. Akkor már nem politizált.

Hogy a FOCUS-al miért rúgta össze a port azon túl, amit ír, az rejtély, hiszen eddig sem egységes világnézetű művészek alkották a közösséget – politikai értelemben, ám a barátság, a közös művészet le tudta gyűrni a falakat.

A magunk részéről sajnáljuk, mert minden művész és gondolkodó jól jön Pécsnek!

(Borítóképünk forrása: Marsalkó Péter Facebook oldala)

hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter