A POSZT szervezői elismerték: hiba volt kihagyni a belvárost a fesztiválból

Zártkörű sajtóbeszélgetésen ismerte el Szűcs Gábor fesztiváligazgató, hogy a “pécsi közönség nagyon árérzékeny publikum” és egy-kétezer kultúrafogyasztó, fizetőképes látogató nem képes eltartani a fesztivált. Emellett belátta azt is, hogy “nem vált be az az elképzelés, hogy a színész és a rendezők az előadás végeztével a Zsolnayban folytassák a kikapcsolódást, az alkotók továbbra is a színház környezetét, Pécs belvárosát használják az esti találkozások helyszínéül”.

Mindezt nem valamelyik balliberális, vagy kultúrszélsőséges, vagy POSZT-utáló média írta meg, hanem a Magyar Idők kormányközeli napilap. Azelőtt egy nappal pedig a Népszabadság is, ami azt írta: Aki nem tudja, hogy csütörtök óta tart a Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT), sosem jönne rá a városban sétálva. Nemcsak azért, mert alig utal erre bármi jel, hanem mert kicsit szellemszerűvé vált a Király utca azzal, hogy bezárt és még nem talált gazdát jó pár bevált hely.

hirdetés

Szűcs Gábor arról is beszélt, hogy nem csak az idei, hanem a 2017 is még az átmenet évének minősül, hiszen teljes struktúrájában – beleértve e válogatás metódusát – csak 2018-ra változhat meg a POSZT. A fesztiváligazgató szerint egyébként vannak szép eredmények is, mint például az, hogy a bérletekből és jegyekből származó bevételek húsz százalékkal meghaladták a korábbi POSZT-ok összbevételét – az első 4-5 napban.

AZ OK!PÉCS hétfőn írt arról, hogy közönség nélkül maradt a POSZT. Az idei Színházi Találkozó egyik legnagyobb kérdése volt ugyanis, hogy elfogadja-e a közönség a Zsolnay Negyedet a Sétatér helyett. Az eddigi napok tapasztalatai alapján egyértelmű a válasz: nem. Ez talán azt is jelenti – Szűcs Gábort hallgatva pedig szinte biztosan, hogy ez volt az utolsó kísérlet, hogy valami új történjen a Színházi Találkozón.

(via Magyar Idők, Népszabadság)

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter