Rejtélyek, drámák és háborúk kísérték a Mecseki Itókát

Hiába lehet hamarosan újra kapni a Mecseki Itókát, az eredeti, máig titkos receptet a feltaláló gyerekei őrzik – tudta meg az OK!PÉCS. Szerintük az “igazi” Mecseki Itókát utoljára 1949-ben lehetett megkóstolni. Nem hiszik el, hogy az italt ma (is) gyártó Zwack képes volt kielemezni az összetevőket. 

76 éve készült utoljára eredeti Mecseki Itóka – állítja a feltaláló családja. A receptes füzetet azóta a legszűkebb családon kívül soha senki nem láthatta.

Az italt 1933-ben megalkotó pécsi patikus, Geiger Kálmán 1992-es haláláig Stuttgart melletti házában rejtegette a receptet, majd az a gyerekeihez került. A pontos helye még most is titok a család többi tagja előtt, azt csak az egyik lánya tudja.

Mecseki Itóka plakát

A feltaláló patikus fiát hosszú kutatás után Stuttgartban értük utol. Ifj Geiger Kálmán lapunktól értesült a Mecseki Itóka újragyártásáról. Szerinte apja receptje soha nem került ki a családból, azt Ő is csak apja halála után ismerhette meg. Rajta kívül még ketten: nővérei tudják a hozzávalókat, a füzet pedig egy titkos helyen, egy budapesti páncélszekrényben lapul.

– Apámtól mindent elvettek a háború után, a likőrgyárait is, de a találmányát csak lemásolták. Ellehetetlenítették az életét, ezért menekülnie kellett, itt Stuttgart mellett talált új otthonra. Meg akarta itt is csinálni a Mecsekit, de nem sikerült, mert az itókában lévő gyógynövények csak Pécs és környékén találhatók meg. Halála után én őriztem sokáig a receptet, majd pár éve átadtam a nővéremnek – mondta lapunknak a Stuttgartban élő és ott egyetemen oktató férfi.

Az államosítás után Geiger Kálmán vagyonát elkobozták, de ennek ellenére sem volt hajlandó átadni az itóka receptjét.

A gyógyszerész számításába azonban hiba csúszott, egyrészt nem védette le az ital nevét, másrészt, mert a budapesti Zwack-gyárban kielemezték a Mecsekit és vélhetően pontosan be is azonosították az eredeti keveréket, amit el is kezdtek gyártani. (Erről egyébként egy 1949. november 13-i Dunántúli Naplós cikk is ír.) A másolat viszont nem sikerült túl jól, egy visszaemlékezés szerint még 1977-ben is gyakorlatilag bármi mást szívesebben ittak, mint a Mecsekit Pécsen: „Mecseki Itókát nem fogyasztottunk, az inkvizíciós kínzóeszköznek számított!” – mondják egy korabeli interjúban.

A Zwack és Geiger háború 77 évvel ezelőtt kezdődött

1938. február 25-én „Zwack János és fia” budafoki likőrgyárosok pert indítottak Geiger Kálmán aperitifje ellen. Kétségbe vonták ugyanis az ital „gyógy” italként történő reklámozását és forgalmazását. (Eredetileg ugyanis Mecseki Gyógyitóka volt a likőr neve.) Nem utolsó sorban azért pereskedtek a pécsi patikussal, hogy védjék az akkor már gyártott Unicumot. A pert Zwackék megnyerték, és ezentúl Geiger Kálmán gyomorkeserűje csak „Mecseki Itóka”-ként kerülhetett forgalomba.

Geiger lánya azt állítja, teljesen más íze, színe és illata volt az eredeti, családi recept alapján készült italnak, mint annak, amit aztán az Állami Szeszipari cég gyártott.

– Nem ilyen átlátszó, sárgás lötty volt, hanem sötét zöldes-barnás. Emlékszem még az ízére is, nem volt édes, inkább a gyógynövények íze dominált, és az alkohol tartalma is sokkal magasabb volt – emlékszik vissza Geiger Sarolta.

Geiger Kálmán leszármazottait egyébként soha nem érdekelte különösebben a “családi, titkos recept” felhasználása, sem az italkészítés, soha nem is akarták feltámasztani az eredeti Itókát. Úgy tűnik, örök vesztesek, mivel a családi legendáriumuk szerint a Diana sósborszeszt is a Geigerek találták fel, amit természetesen szintén elbitoroltak tőlük, valamikor az 1800-as évek végén – állítják.

patika

Geiger Kálmán a pécsi charmeur

Geiger Kálmánt köztiszteletnek örvendő pécsi polgárként tartotta számon a helyi közvélemény, akit még akkor is „gyógyszerész úrnak” szólítottak, amikor már felhagyott eredeti foglalkozásával. Nagy műveltségű charmeur, igazi társasági úriember volt, akiért a város minden hölgyének szíve megdobbant. Példás családi életet élő apa. Nagyszerű mixer és likőrkészítő, remek vállalkozó és üzletember, valamint magát minden körülmények között feltaláló zseniális ember volt – a korabeli visszaemlékezések szerint.

A Mecseki Itókát először a pécsi Adventi Vásáron lehet megkóstolni!

MONDD EL, NE TARTSD MAGADBAN A VÉLEMÉNYED!

Facebook

Twitter