Rejtélyes Csontváry képet dobnak piacra 100 millió forintért!

100 millió forintos kikiáltási árról itthon még sosem indult licit festményért. A Virág Judit Galéria aukcióján pedig ennyit kérnek Csontváry Taorminában festett képéért, az Olasz halászért – írja a Magyar Nemzet, amely fotót is készített a festményről.

MNO_BA_04389_focuspoint_926x504

Fotó: Béres Attila / Magyar Nemzet

hirdetés

Utoljára közönség előtt a Fränkel Szalon 1936-os Csontváry-kiállításán szerepelt

a több mint hetven évig lappangó festmény,

ezek után került az Egyesült Izzó egykori vezetőjének, Neményi Bertalannak a kollekciójába. A II. világháború utolsó hónapjaiban a gyűjtemény egy részét a Hitelbank széfjében őriztette, amit a szovjet hadsereg hozzáértő művészettörténészekkel kirabolt;

a szakirodalom hosszú ideig úgy hitte, az Olasz halász is orosz hadizsákmányként tűnt el Budapestről 1945-ben,

bár Neményi Bertalan a képet nem tüntette föl veszteséglistáján. 1947-ben, rejtélyes körülmények között meghalt New Yorkban, az Olasz halász csak 2009-ben került újra a művészettörténészek látókörébe. Tulajdonosa pedig most látta elérkezettnek az időt arra, hogy aukcióra bocsássa – írja a lap.

A jó állapotú kép 1901 körül készült. Csontváry 1901–1905 között többször járt Taorminában, ahol topográfiai hűséggel festette meg a városba vezető út helyszíneit, a taorminai görög színházat, valamint az óvárost.

A galéria, ahol hamarosan árverésre teszik ki a festményt, onnan lehet ismerős a pécsieknek, hogy a napokban szintén ők rendezték meg az utóbbi évtizedek legnagyobb Zsolnay árverését is, ahol igen komoly ritkaságok kerültek kalapács alá.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter