Rengeteg magyar kaszált igen nagyot az erős eurón

Másképpen kifejezve, sokan nyertek azon, hogy gyengült a forint az utóbbi hetekben. Mutatjuk, hogy miért. 

Vagyis nem mi, hanem a Világgazdaság az, amelyik utánajárt az ügynek. Eszerint nagyot erősödött kedden a hazai deviza, pedig sem a kormány, sem a jegybank nem nyúlt bele a folyamatokba. Az erősödés oka, hogy a lakosság elkezdett nyerészkedni a gyenge forintárfolyamon.

hirdetés

A forint április elején kezdett zuhanni, azóta több mint 6,5 százalékot gyengült az euróval szemben. Jól jártak tehát azok a kisbefektetők, akik kiszálltak az elmúlt napokban-hetekben devizás befektetéseikből – írja a lap, hozzátéve, hogy a statisztikákból látszik, hogy sokan döntöttek úgy, realizálják az árfolyamnyereséget eurós vagy dolláros befektetéseiken.

Az MNB tegnap tette közzé friss mérlegstatisztikáit, ezekből kiderült: májusban, amikor hosszú idő után először 320 forint fölé ugrott az euró ára, több mint 11 milliárd forintnyi devizabetétből szálltak ki a kisbefektetők.

A forintbetétek állománya ugyanekkor több mint 100 milliárd forinttal gyarapodott. A háztartásoknak a hazai hitelintézeteknél május végén 1171 milliárd forintnyi devizabetétjük volt, a teljes devizabetét-mennyiség azonban ennél több lehet, hiszen külföldi bankoknál is tarthat pénzt a lakosság.

A jegybank első negyedéves adatai szerint összesen csaknem 1860 milliárd forintnyi devizabetét volt a háztartások számláin március végén.

A lakosság elég nagy összegű külföldi készpénzt is felhalmozott az elmúlt években. Az első negyedév végén 293 milliárd forint körül volt az állomány, a csúcsidőszakban, 2016 derekán 324 milliárd forintnyi valután ültek a háztartások.

A készpénzkészletekre viszonylag kevéssé hat az árfolyam, de 2016 harmadik negyedévében, amikor folyamatosan erősödött a forint, és 310 forint alá került az euró ára, csaknem 165 milliárd forint áramlott devizabetétekbe.

A teljes cikk a Világgazdaság szerdai számában olvasható

hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter