Rózsaszín Parlamentet követelt a pécsi, tüntető tömeg!

Ez volt az egyetlen konkrét javaslat egész délután! Persze még sok mást is akart az a 80-100 kormányellenes tüntető, akik az Együtt hívására vonultak a pécsi Jókai térre vasárnap délután, hogy tiltakozzanak minden ellen, ami ma összeköthető Orbán Viktorral.

IMG_2728

hirdetés

Miközben Budapesten jópár ezren tüntetnek a NER (Nemzeti Együttműködés Rendszere) ellen, addig Pécsett alig 100 embert mozgatott meg a kormányellenes tiltakozás, amit az Együtt próbált összehozni. (Erről ITT írtunk ma bővebben.) Ráadásul többnyire pontosan ugyanazokat az arcokat sikerült összetrombitálni, akik évek óta feltűnnek ilyen és ehhez hasonló akciókon. És – sajnos – évek óta ugyanazt is mondják! Heindl Péter például az igazságos választási rendszerről értekezett (amin korábban még össze is veszett néhány ellenzéki politikussal).

IMG_2726

Rózsaszín Parlamentet!

Berkecz Balázs, az Együtt pécsi, baranyai frontembere koordinálta az eseményt, és egy rövid bevezető után teret engedett bárkinek, aki beszélni, panaszkodni akart. Bár akadtak néhányan, a délután legizgalmasabb javaslatát Ágoston Andrea tette, aki első követelésként jelentette be a “Rózsaszín Parlamentet”. Vagyis azt szeretné, ha ott legalább a társaság fele nőkből állna.

IMG_2735

Előtte egyébként a MigSzol pécsi arca, Garzó Gábor szólalt fel, aki némi Mészáros Lőrincezés, hihetetlen gazdagodás-ozás után kijelentette, hogy el kell zavarni az Orbán rezsimet.

IMG_2721

Röviddel ezután egyébként újra szót kért, vélhetően ugyanis felidegesítette magát.

Kiakadtak, hogy kevesen vannak!

Garzó Gábor azt kifogásolta, hogy túl kevesen vannak. Szerinte a “pécsiek szeretik a diktatúrát”. “Mitől féltek?” – kiabálta a mikrofonba.

IMG_2715

Szar, el van baszva, a faszomat!

A leginkább ütős beszédet egy általam nem ismert fitalember mondta, aki nem köntörfalazott. Kimondta, ami kikívánkozott.

– Minden szar, el van baszva…, a faszomat. Orosz…, szovjet emlékmű???? Na, azt nem!! Nem! – fejtegette, majd nyilvánosan udvarolt egy kicsit az egyik csinos hölgynek a közönség soraiban, végül elköszönt.

Hogy pontosan mit is szeretett volna mondani, az rejtély maradt (előttem legalábbis), de őszinte volt, az tény!

IMG_2737

Tehetetlen düh, megoldások nélkül

A hozzászólók mindegyike szidta a rendszert, ismételte a jól ismert paneleket és szóvá tette mindazt, ami napi szinten elhangzik a politikai ellenzék soraiból. Tapintható volt a düh, vagyis inkább a tehetetlen düh, mert bár mindenkinek baja volt a rendszerrel, aki vasárnap kiment az utcára Pécsett, de érződött a csalódottság amiatt, hogy csak alig százan tették ezt.

Az sem segített sokat, hogy a hozzászólók egyike sem tudta, pontosan hogyan kellene leváltani a NER-t, és mi jönne utána, netán mi lenne jobb, mint az.

IMG_2688

UPDATE: 19:00-kor feloszlottak

Berkecz Balázs végül 19 óra előtt pár perccel bezárta a rendezvényt. Azt mondta az OK!PÉCS-nek, hogy készült ugyan beszéddel, de végül úgy döntött, mégsem mondja el, hagyta, hogy inkább mások beszéljenek. Szerinte szép szám volt ez a közel száz ember, ugyanis “ilyen szép időben mindenkinek akad jobb dolga, mint tüntetni” – magyarázta.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter