A sajtószabadság miatt rúgták ki a Századvég szerkesztőségét

Cseresnyés Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára szerint legalábbis.

Mellár Tamás a Parlamentben napirend előti felszólalásban kérdezett rá arra, hogy miért kellett kirúgni a Századvéd folyóirat teljes szerkesztői csapatát. A korábbi pletykák szerint ugyanis azért, mert a legutolsó számban megjelenhetett Bod Péter Ákos “Bérek, profitok és járadékok harca — magyar szemmel” című írása.

hirdetés

Cseresnyés Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára elsőre meghökkentő kijelentéssel reagált erre – idézi az Index:

Sajtószabadság van, tudomásul kell venni!

Cseresnyés szerint ez a sajtószabadság azt jelenti, hogy egy írást szabadon kiadhat egy szerkesztőség, egy szerkesztőbizottság, vagy azt mondhatja rá, hogy nem foglalkozik ezzel. (Más kérdés, hogy épp ez a döntési szabadság okozta a szerkesztőség vesztét vagy legalábbis kirúgását.) Bod Péter Ákos cikke az államtitkár szerint ráadásul elérhető, “a jelzett tanulmány olvasható, nem tiltotta le senki.” Mellárban szerinte Kádár-nosztalgia él, amiért meg akarja szabni, hol mi jelenhet meg.

Cseresnyés ezután azt firtatta, hogy nem a személyes bosszú vezérli-e Mellárt, amiért ezt a témát vezette fel a parlamentben. Mellár ugyanis korábba a Századvég Gazdaságkutatót vezette, majd a távozása után “pénzmosodának” nevezte. Emiatt a Századvég Gazdaságkutató beperelte, Mellár vesztett, bocsánatot kellett kérnie.

Az államtitkár szerint – írja a lap – Mellár nem elfogulatlan a Századvéggel, és mivel pert veszített, a “magánvitáját a közbeszéd szintjére akarta felemelni”. Majd végezetül megkérdezte Mellártól: “ha ön konzervatívnak tartja magát, mit keres egy szélsőbalos csoportosulásban?”. Mellár a parlamenti szabályok szerint erre nem tudott válaszolni.

(via Index)

hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter