Sehogy nem nyerne Mellár Tamás és az ellenzék Pécsen. Itt van Gulyás Mártonék mérése!

Mellár Tamás a legesélyesebb ellenzéki a Baranya 1-es választókerületében. Ám a további visszalépések is csak azt jelentenék, hogy megszorítaná, de nem győzné le a Fidesz jelöltjét. A Gulyás Márton fémjelezte Közös Ország Mozgalom választókerületi kutatását az Indexen mutatta be.

Pécsen pár héttel ezelőtt megkezdődött egy ellenzéki visszalépés-sorozat Mellár Tamás független jelölt javára. Először az MSZP-s frakcióvezető, Tóth Bertalan jelentette be Mellár Tamás támogatását (ezzel tehát a DK támogatását is, mert a megállapodásuk értelmében ez MSZP-s jelölésű körzet, viszont Tóth mindezek miatt tuti befutó helyet kapott a listán), majd az Együtt is beállt Mellár mögé.

Mellár jóval gyengébb, mint Csizi

A Közös Ország Mozgalom ezt a választókerületet is megmérte, és az kutatási eredmények igazolták azt az előfeltevését, hogy itt bizony

hirdetés

Mellár Tamás a legerősebb ellenzéki jelölt.

A mostani kutatás azt bizonyítja, hogy az ellenzékiek többsége a független Mellár Tamásra szavazna:

  1. Csizi Péter (Fidesz–KDNP) 43%
  2. Mellár Tamás (független) 26%
  3. Fogarasi Gábor (Jobbik) 16%
  4. Keresztes Lóránt (LMP) 13%
  5. Nemes Balázs (Momentum) 3%

Mellár viszont így is 17 százalékponttal kikapna Csizi Pétertől, aki most a kutatás szerint jobb százalékarányt érne el, mint 2014-ben.

hirdetés
Mellár Tamás Ágoston Andreával (Liberálisok) és Tóth Bertalannal (MSZP) a pécsi vásárban. Fotó: Facebook

Mellár Tamás Ágoston Andreával (Liberálisok) és Tóth Bertalannal (MSZP) a pécsi vásárban. Fotó: Facebook

Akkor sem nyerne Mellár, ha 1-1-es harc lenne

A kutatás igazolta azt is, hogy Pécsen az 1-1-es meccset sem nyerné meg az ellenzék.

És Csizi Péter akkor is megnyerné, ha csak egy ellenzéki jelölt maradna állva.

A Csizi–Mellár-párharc 55-45-re alakulna, vagyis eszerint sok ellenzéki nem automatikusan Mellárra szavazna át, hanem bizony a fideszes jelöltre (ezt is figyelembe kell venni a visszalépéseknél).

Csizi

A kutatásból, amelyet a Závecz Research készített, ugyanakkor világosan látszik, hogy

ha Mellár esetleg vissza is lépne, más ellenzéki még jobban lemaradna Csizitől: az LMP 36, a jobbikos pedig 29 százalékot tudna összeszedni

– írják az Indexben.

A Közös Ország Mozgalom elemzői szerint a mérésük egyik tanulsága az, hogy a legerősebb jelölt, a független Mellár Tamás lemaradása a fideszes Csizi Péter mögött az egyes szereplők kiválásával minden esetben szűkül.

Amennyiben Keresztes, Nemes és Fogarasi is visszalépne, és csak Mellár Tamás állna szemben Csizi Péterrel, akkor mindössze 10% lenne a különbség a két jelölt között,

ám ha figyelembe vesszük indirekt becslésünket, akkor a két jelölt egy nagyon szoros, pár százalékpontos különbségű csatát vívhatna egymással – írják.

KOM-201-kombik-v2

A teljes kutatás egyébként IDE KATTINTVA olvasható.

Persze nem közvéleménykutatást, hanem választást kell nyerni – ugyebár!

hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter