Selfie bot, kiabálás, elkobzott molinók és nagy ötletek: a Nagy Pécsi Közgyűlés a csődről, vagy nem-csődről!

Élőben követjük az eseményeket, amint van érdemi esemény, frissítünk. Érdemes időnként visszanézniük majd.

Tényfeltáró bizottságot alapít a pécsi önkormányzat a város pénzügyi helyzete miatt. A feladat, feltárni, hogy miért jutott Pécs oda, ahova. Erről Páva Zsolt beszélt a mai Rendkívüli Közgyűlés nyitányán, aki azt is mondta, nem mond le, mert attól nem lesz kisebb a hiány.

hirdetés

Hoppál Péter bemondta a tagokat is: Madár Péter, Soó László, Rappai Ágnes és Schneider János lesznek ezek.

Közgyűlés1

Ennyit látunk, de legalább halljuk, hogy mi történik odalent.

Közgyűlés LIVE

Aki van annyira mazochista, magányos, ráér, netán csak simán érdekli, és a saját fülével akarja hallani és a saját szemével látni, hogy mi folyik ma a pécsi Városházán, az KATTINTSON IDE.

MSZP: Gulyás Emil alig kap levegőt

Annyira ideges ugyanis.

Az MSZP-s Gulyás Emil szerint ez a bizottság felháborító, és mindenki mondjon le, ehhez csatlakozott az LMP-s Keresztes László Lóránt is, aki szerint alibi-testület alakul, amire semmi szükség nincsen.

Keresztes szerint Páva Zsolt mondjon le.

DK: mint a gombák, úgy szaporodnak a bizottságok

Kunszt Márta, a DK pécsi vezetője, képviselője ezt tette szóvá, majd felolvasta a pár nappal ezelőtti Fidesz közleményt, ami szerint új tanácsadó testület állt fel, hogy segítsék a városvezetést.

A DK szerint mondjon le a polgármester.

ÖPE: Lehet más a politika!

Kővári János beszédében végül is arról beszél, csak nagyon hosszan, amit tegnap megírtunk ITT.

Felelős magatartás kell szerinte, és meg kell oldani a problémákat.

Jobbik: politikamentes bizottság kellene

Ezt fejtegette 15 percen keresztül Gyimesi Gábor.

Csizi Péter: nem most van csődben Pécs, hanem 2009 előtt volt abban

A fideszes országgyűlési képviselő hosszasan sorolja az elmúlt pár év eredményeit: a felújításokat, fejlesztéseket, modernizációt, stb., szerinte ugyanis Pécs nincs csődben, de abban volt: 2009 előtt.

Csizi szerint ők nem szocialisták, akik “elsunnyognak a problémák elől”, hanem összezárnak, összefognak és megoldják azt.

“Aki ma puccsról és gyámságról beszél, az ostoba és ostobaságot beszél”

– közölte.

Selfie bot és kivezetés

Az Együtt pécsi politikusát – Berkecz Balázst – kivezettették a teremből, mivel bekiabált párszor. Pedig nagyon készült, egy selfie botra szerelt telefonnal élőzött is a közösségi oldalára.

Nagy meglepetésre a Fideszes képviselők nem szavazták meg azt az ellenzéki javaslatot, hogy a testület feloszlassa önmagát és legyen időközi választás.

Páva Zsolt beszólt

Némi zárt ülés után a Közgyűlés békésebb mederben folydogál jelenleg.

Most épp az új adókoncepcióról van szó, Páva Zsolt rögtön be is szólt a kormányközeli lapoknak, amelyek azt írták: Pécs megadóztatja a multikat. Szerinte nem erről van szó, pusztán 100 forinttal emelik ezen speciális körbe tartozó cégek (pénzintézet, bevásárolóközpontok, benzinkutak, stb.) adótételét. Az egész csomagtól 150 millió forint pluszt várnak.

A polgármester hangsúlyozta, a pécsi átlagemberek és kisvállalkozások adóterhei nem nőnek egyetlen forinttal sem, sőt csökkennek. A pécsi iparkamara egyébként támogatja a koncepciót és egyetért azzal.

Molinókat koboztak el a biztonságiak, egy fidelitas-os a testével védte meg a “látványt”

Fotó forrása: Németh Tamás (Index.hu)

Fotó forrása: Németh Tamás (Index.hu)

A Közgyűlése közben a közel 10-15 biztonsági ember, közteres több molinót is “lefoglalt”. Az egyiken – amit a Liberálisok pécsi elnöke, Ágoston Andrea cipelt be a táskájában – a HVG reklám szövege volt olvasható: A sötétség nem tart örökké. A másikat ugyanaz a pár fiatal próbálta meg kilógatni az emelti karzatról, akik pár hete játékpénzzel dobálták meg a képviselőket. Ezen a molónón az “Elvesztette önkormányzat jellegét” feliratot lehetett volna elsolvasni, ha egy fidelitasos aktivista nem takarja ki testével az egészet.

Megtörtént a kulturális szervezetek összegyúrása

Nehezen ment, volt vita és értetlenkedés, de végül a többség leszavazta az ellenzéket és egy halom kulturális intézményt von össze a város, illetve ezek egy része kerül be a ZsÖK Nkft-be. Erről, ITT írtunk bővebben, de EZ IS érdekes lehet.

15:45 – Létszámot építenek le éppen a képviselők

Erről is írtunk már, a lényeg, hogy 20 embertől válik meg a Polgármesteri Hivatal, ami most valamiért 9 főre apadt.

Az MSZP sajnálja a távozni kényszerülő köztisztviselőket, a DK szerint a legelesettebb családoknak kell ezentúl utaznia a Belvárosból Uránvárosba (mivel megszűnik a belvárosi szociális központ is), az ÖPE nem érti, hogyan lehet Budapestről megmondani, hány ember kell Pécs menedzseléséhez (lakosságszám arányában szabályozza ezt a vonatkozó törvény – a szerk.). Kővári János szerint a leépítés a szakmai munka rovására fog menni, és biztos benne, hogy ezen hosszútávon csak veszíthet Pécs. A Jobbik szerint ebből is látszik, hogy Pécs lakossága fogy, hiszen emiatt kell kevesebb köztisztviselőt foglalkoztatni.

Na, de hogy lett a 20-ból 9?

Ezt nem érti Fogarasi Gábor. Pontosabban azt, mi változott pár nap alatt, amikor is még 20 emberről volt szó.

Páva Zsolt reagál: ő is nagyon sajnálja ezeket az embereket, akiket most el kell majd bocsátani. “Újra nekiveselkedtünk – mondta, és a húsz embert így tudtuk kilencre letornázni. Talán ez egy humánus megoldás a lehetőségekhez képest” – magyarázta a polgármester.

A képviselők megszavazták a létszámleépítést.

hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter