Simán jöhetett volna Pécsre a BMW, de miért nem jött?

Már most olyan feltételek vannak ugyanis a városban, amilyenek csak évek múlva lesznek meg Debrecenben – mégis azt a várost választották a németek. Kővári János, az ÖPE vezetője szerint az a gond, hogy Pécsen eddig „fordítva ültek a lovon”.

Volt ugye ez a hír a hét elején. Vagyis, hogy a BMW épít új gyárat Debrecenben, ami gyakorlatilag teljesen megváltoztatja majd a város jövőjét és irányát – addig egészen biztosan, ameddig a gyár ott marad.

hirdetés

Az Összefogás Pécsért Egyesület ma sajtótájékoztatót tartott Pécsen, a Déli Ipari Park bejáratánál, szerintük ugyanis

Pécsen már most adottak a lehetőségek egy ekkora gyár befogadására, emiatt is érthetetlen, hogy a BMW miért nem Pécset választotta.

(Debrecenben ugyanis még évekre van szükség ahhoz, hogy a gyárnak megfelelő terület és infrastruktúra meglegyen, sőt a városnak 44 milliárdos hitelt is fel kell vennie majd – a szerk.)

– Pécs otthont adhatott volna BMW gyárnak,  hisz olyan feltételeket mint Debrecenben biztosítanak, mi is tudtunk volna – mondta Kővári János.

“Szabad, közművesített ipari parkkal rendelkezünk már most is, de további területeket is be tudnánk vonni. A reptér 2 percre van, az autópálya pedig bevezet az ipari parkba”

– sorolta a lehetőségeket az ÖPE vezetője, aki szerint munkaerő is lenne elég Baranyában, ráadásul Pécsett van az Egyetem is a műszaki karral; vagyis megfelelő képzési háttérrel.

Akkor mi hiányzott Pécsen?

Kővári János szerint a lobbi hiányzott. A képviselő éppen ezért találkozót kért Szijjártó Péter minisztertől, hogy megtalálják az együttműködés útját.

– Tárgyalni szeretnék vele az együttműködésről, a befektetői lehetőségekről, hogy felkerüljünk végre az ország gazdasági térképére – magyarázta.

“Azt remélem, hogy végre Pécsett is megfordulnak a lovon: azaz a befektető szándékának megfelelően alakítanánk ki a feltételeket”

– tette hozzá, szerinte ugyanis most és korábban nem ez volt a helyzet Pécsen.

– Jelenleg is üresen áll a közművesített ipari parkja a városnak,  mert kiderült, hogy nem jók a terepviszonyok, és a telkeknek is számos tulajdonosa van, akik más-más árakon kínálják ezeket.

“Káosz van! Mindenki a maga feje után megy”

ahelyett, hogy megismerve a befektetési igényeket, összefogva a gazdaság és az egyetem illetékeseivel, közösen alakítanánk a feltételeket – mondta.

Kővári azt ígérte, szeptemberre komplett javaslattal állnak elő majd ebben az ügyben, amitől azt várja (ha elfogadja a Közgyűlés), hogy Pécs képes lesz befogadni komoly, óriáscégeket is – egyelőre ugyanis erre alkalmatlan a város.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter