Simon Wintermans: Gátépítésben jó vagyok, most pedig nálam áttört a gát

És, ha elég magasra emelkedik a víz, akkor még az is lehet, hogy a pécsi holland olyat lép, amire kevesen számítanak a pécsi közéletben – árulta el az OK!PÉCSnek adott exkluzív interjújában az 53 éves „boldog migráns”.

Simon Wintermans, a 20 éve Pécsett élő „biciklis holland” üstökösként tört fel a politika mocsarából, és nőtte ki magát – ahogyan ő mondja magáról: civil vezérszónokká. Üdítő jelenség a sok karótnyelt, modoros és öltönyös ellenzéki politikus között, akik jó ideje semmi újat, meglepőt és hiteleset nem bírtak produkálni. Lapunk mindezek miatt úgy döntött, interjút készít a „boldog migránssal”, aki most beszállt a politikába.

hirdetés

Többször is leírtuk már, hogy (szerintünk) Ön mondta eddig a legjobb, legeredetibb beszédeket a kormányellenes tüntetéseken. Mit gondol, honnan van meg Önben ez a „politikai érzék”?

Nem tudom, hogy ez politikai érzék-e. Sokkal inkább mondanám igazságérzetnek, ami már gyerekkorom óta megvan bennem. Nagyapám a holland kereszténydemokrata párt képviselője volt, majd államtitkár lett, tehát van  előképem a politikusi szerepről.

Orbán Viktor épp a napokban beszélt arról, hogy az új kormány feladata a keresztény demokrácia kiépítése és megerősítése Magyarországon.

Akkor sok sikert neki, és mivel nagyapám kereszténydemokrata volt, nyugodtan mondhatom, hogy ami van Magyarországon, az nem keresztény demokrácia. Attól nagyon messze van: jobban hasonlít a puha diktatúrához, ahol ugyan nem lőnek le, ha kritizálod a rendszert, inkább szépen csendben elveszik a munkád. Ahogy tették ezt egy-két ismerősömmel.

Ma Magyarországon rettegés és félelem van. Semmi keresztényi nincs benne, különös tekintettel a menekültekkel való riogatásra, hazudozásra és összemosására a terrorizmussal.

Ügyes trükk volt, mondhatnám: ördögi. Sajnos be is jött.

A kormányellenes oldalon már egy ideje Messiás-várás van. Egy vezetőre vágynak, aki legyőzheti Orbán Viktort és a Fideszt. Tehát egy amolyan anti-Orbánra. Ön ilyen személyiség lehet itt Pécsen?

Én nem vagyok bűntelen, nem lennék jó Messiás. Átlagember vagyok, mint sokan mások, de talán nagyobb igazságérzettel. Az a célom, hogy egyre több ember ismerje fel, lehet tenni a rendszer ellen, és közösen felépíthetünk valami újat, tisztábbat, őszintébbet és jobbat. Holland vagyok, tehát van némi rutinom gátépítésben. Most apály van, de jön még a dagály, és nem tudni, hogy milyen erős ez a gát. Az biztos, hogy repedések vannak rajta.

És mi lesz, ha kiönt?

Meglátjuk, hogy kiönt-e. Én szeretném, hogy kiöntsön és mindent meg is fogok tenni ezért. Tehát folytatjuk az akciókat. Ha idővel elég sokan leszünk, és úgy látom, hogy továbbra is bíznak bennem az emberek, ha azt látom, hogy figyelnek rám és támogatnak, akkor

nem zárom ki, hogy komolyabb közéleti, politikai szerepet vállaljak Pécsett. Képviselőként vagy akár polgármester-jelöltként.

De szeretném egyértelművé tenni: nem ezért vágtam bele, nekem nincsenek politikusi ambícióim. Nagyon boldog migráns vagyok, aki szereti a családját, ezt a gyönyörű Pécset és az országot is. Csak ezt a hazug rendszert nem.

A mai pécsi ellenzékről mi a véleménye? Összeállna velük?

Ha rajtam múlna, akkor a mai ellenzéki politikusok egytől-egyig lemondanának, majd megszüntetnék a pártjukat is. Helyettük egy nagy Fidesz-ellenes tömb lenne Pécsen (is), egy igazi keresztény „kormányellenes néppárt”. Ahol közös célokért küzdenénk, egy jobb Pécsért. Ha ez sikerülne, akkor biztos vagyok benne, hogy elsöpörnénk a mai igazságtalan rendszert.

Akkor Ön tulajdonképpen egy politikai mozgalmat épít?

Igen, mondhatjuk ezt, bár még nem tudom, hogyan hívjuk ezt a mozgalmat. Minden közéleti szerepvállalás egyben politika is.

A családja mit szól ehhez? Támogatják, vagy inkább próbálták lebeszélni?

Az egyik fele támogat, a másik óv és félt a Fidesz bosszújától, a várható lejáratásoktól. Ez is azt mutatja, hogy

a félelem már beköltözött a fejekbe, még a miénkbe is,

pedig mi nagyon boldogan és harmonikusan élünk. Viszont hiszek abban, hogy az igazság végül győzni fog.

OK_csik

(Az interjút múlt héten csütörtökön készítettük úgy, hogy Simon Wintermans kérésére előre elküldtük a kérdéseket, témaköröket, majd leültünk beszélgetni. Közel egy órán keresztül tartott az interjú, aminek ez egy szerkesztett, Simon Wintermans által jóváhagyott verziója. A “civil vezérszónok” véleménye és álláspontja azonban az interjú óta némiképp megváltozott. Mint mondta, úgy érzi, korai még az, hogy komoly és “igazi” politikai szerepet vállaljon, a mozgalom sem tart ott még. Simon közölte azt is, olyan kemény politikai lejáratás indult ellene, hogy most pár napig a családját is itthon hagyva egyedüllétre van szüksége, ahol átgondolhatja azt, hogyan folytatja, ha folytatja egyáltalán – ahogyan ő hívja: a civil kiállást.)

hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter