Soha annyi szingli nem volt még Magyarországon, mint most!

A nők és a férfiak jó része is inkább kivár a házasággal. Persze ettől még dúlhat a szerelem. Szóval pontosabb inkább hajadonokról és nőtlenkről beszélni. Most pedig még a papoknak is be lehet szólni Pécsen. Megmagyarázzuk!

A Válasz írta meg, hogy miközben több mint ötvenezer fölé emelkedett a házasságkötések száma itthon, aközben

hirdetés

sosem látott szinten van a hajadonoké is. Először fordult elő, hogy a 35 éves nők több mint 40 százaléka nem kötött még házasságot.

A Központi Statisztikai Hivatal Nők és férfiak című kiadványában van ez az ábra, ami azt mutatja meg, hogy a különböző női korosztályok között mekkora arányt képviselnek azok, akik még sosem kötöttek házasságot.

Forrás: KSH/Valasz.hu

Forrás: KSH/Valasz.hu

Világosan látszik, hogy egyre inkább kitolódik az az időpont, amikor valaki megházasodik.

2017-ben például a 20-40 közötti nők 98%-a még nem házasodott meg.

A KSH adataiból kiderül az is, hogy a 30 évesek több mint hatvan százaléka is hajadon, valamint, hogy minden negyedik 40 éven felüli pártában van.

De hogyan lehet ilyen sok hajadon, ha egyre többen házasodnak?

A válasz az, hogy a házasságkötők egy része nem először járul az anyakönyvvezető elé – írja a lap.

Például a 20-29 éves nők körében 89 százalék az újraházasodási arány, a férfiaknál 60 százalék. A férfiak tehát nem feltétlenül hajadon lányokat választanak, hanem gyakran elvált nőket, az idősebbek pedig özvegyeket, és ez fordítva is így van.

Több a nőtlen férfi is

A KSH számaiból kiderül az is, hogy a nőtlen férfiak sokkal többen vannak, mint a hajadonok. A 15 évnél idősebb pasik 41 százaléka sosem nősült még meg, a nőknél ugyanez az arány csak 22 százalék.

Persze mindezek nem jelentik azt, hogy ezek az emberek magányosak, pusztán csak (egyelőre) nem akarnak családot, vagy házasságot.

De mi közve van ennek a papokhoz?

Gyakorlatilag semmi, viszont hamarosan egy igen érdekesnek ígérkező beszélgetés lesz február 15-én három vallási felekezet képviselőjével a Szenes Klubban: Szólj be a papnak címmel. Barics Gabrielt (római katolikus pap), Kovács Barbarát (evangélikus lelkész) és Zajácz Gábort (görögkatolikus pap) lehet majd arról faggatni, hogy szerintük miért végződik a házasságok fele válással; ennek tudatában van-e értelme még házasságot kötni?

Választ kereshetnek arra is az érdeklődők, hogy tényleg csak egy papír a különbség az együttélés és a házasság között? Kell-e templomi esküvő? Hogyan viszonyulnak az egyházak a házasság előtti szexhez?

Valentin-nap utáni levezetésnek éppen jó lesz ez az est.

hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter