Sokan váltanák le a kormányt, de nincs kire vagy mire (ellen)szavazni

Kábé ez a lényege a ZRI Závecz Research Intézet legfrissebb kutatásának. 

A kutatásról az Index számol be részletesen. Az Intézet felmérése szerint a

hirdetés

Fidesz: a kormánypárt támogatottsága hónapok óta hullámzó, most érzékelhetően többen lettek a kormánypárt hívei: 24-ről 27 százalék bővült a tábor.

MSZP: támogatottságuk valamelyest kisebb lett. A múltkor 12 százalékon álltak, most 10 százalékosak.

Jobbik: folytatódott a nemzeti radikális párt negyedéve tartó visszaesése. Áprilisban 15, májusban 14, júniusban 12, most 11 százalék sorakozik fel mögéjük.

A DK és az LMP tábora 1-1 százalékpontot módosult, előbbié 6-ról 5-re, utóbbié 3-ról 4-re. Az Együtt változatlanul 2, a Magyar Liberális Párt pedig 1 százalékon áll.

Sokan vannak, akiket nem érdekel a politika (36%), viszont minden harmadik embernek van kedvenc pártja. Ő szerintük a Fidesz 45 százalékos, az MSZP 19, a Jobbik 18 százalékot ér el, míg a DK 9%, az LMP 4%, az Együtt pedig 2%-ot. A Liberálisoknak 1 százalékos tábora van.

Az elmúlt hónapokban lényegében egyetlen tartósnak nevezhető tendencia figyelhető meg a pártok támogatottságában: a Jobbiknak kis lépésekben, fokozatosan csökkent a tábora. A párt elsősorban azokban a társadalmi rétegekben esett vissza, ahol korábban erős pozíciói voltak: a fiatalok és a kisebb településeken élők között.

12306909_68f5dd74973f4a821e48ee53b4ea6fcf_wm

A Fidesz a legerősebb, pedig sokan váltanának kormányt

A Fidesz jelenleg nemcsak összességében, hanem a lakosság minden csoportjában a legerősebb párt. Bár a Fidesz jelentős előnnyel rendelkezik, mégis a magyar választók körében többen vannak, akik 2018-ban váltást szeretnének az ország élén (43 százalék), mint ahányan a mostani kormány maradását pártolják (32%).

Ezekből az adatokból jelenleg nem prognosztizálható a politikai erőviszonyok, a hatalmi helyzet megváltozása, hiszen az előbbi csoport eléggé széttagolt, az utóbbi viszont meglehetősen egységes, állapítja meg az elemzés – írja az Index.

A változást akaró csoport tagjai jelenleg nem találnak támogatásra érdemesített pártot.

Nincsen markáns társadalmi-demográfiai karakterük, a lakosság minden rétegében jelen vannak a pártnélküli kormányváltók. Az ellenzéknek igazi kihívást jelentenek, mert azon kívül, hogy maguk mellé kell állítani ezt a szavazói csoportot, aktivizálniuk is szükséges őket.

(via Index)

hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter