Sötétség-para Pécsen: mítoszok és a valóság

Szándékosan borítják sötétségbe a tüntetőket, vagy csak a sajtó egy része, és a tiltakozók állítják ezt? Ennek néztünk utána. Meglepő eredményre jutottunk!

Pénteken, a Nagy Ellenzéki Tünetés alatt nekünk is feltűnt – meg is írtuk, hogy töksötétben kellett tüntetni az Orbán-kormány ellen Pécsen. A tüntetők közül szinte mindenki megesküdött volna arra, hogy szándékosan nincs világítás a demonstráció miatt, hogy nehezebb legyen fotókat, videókat készíteni a tömegről. Azért is gondolhatták ezt a tüntetők, mert korábban számos hír jelent meg arról, hogy egyes városokban “kikapcsolták a világítást” a tüntetések ideje alatt. Kis utánajárással azonban kiderült: ez nem teljesen fedi a valóságot.

hirdetés

ÉRD

Az első ilyen sötétbe borítós hír Érdről érkezett. Ott azonban a gond az volt, hogy a tüntetés szervezői életveszélyes módon, illegálisan próbáltak áramhoz jutni, ráadásul a szakadó esőben. Veszélyeztetve ezzel nem csak önmaguk, hanem a környékbeliek biztonságát és áramellátását – tudatta közleményében az Érdi Városfejlesztési Kft. illetékese. Ott a balesetek, a közvetlen életveszély megszüntetése és a szabálytalan csatlakozás miatt kellett lekapcsolni az áramot. Erről azonban előzetesen értesítették a tüntetőket is.

– Kollégáim tájékoztatták az illegális csatlakozókat, hogy a közvetlen életveszély elkerülése érdekében kénytelenek lesznek az elektromos rendszerből az egész Főteret kizárni. Mivel az illegális csatlakozást nem szüntették meg, társaságunk az áramszolgáltatást a rendezvény végéig szüneteltette – közölte akkor a cég vezetője.

hirdetés

BAJA

Baján is volt kormányellenes O1G tüntetés, ahol a Népszava szerint szintén lekapcsolták az áramot a demonstráció alatt. Nem így történt! Maguk a szervezők közölték ugyanis, hogy ők kerestek olyan helyszínt, ahol nincs közvilágítás, mert egy világító O1G performanszt akartak bemutatni, ami végül sikerült is.

PÉCS

Pécsen szintén tök sötétben kezdődött a kormányellenes tüntetés a Barbakánnál múlt pénteken. Többek szerint emögött a városvezetés volt, hogy megnehezítsék a tüntetést, és szinte ellehetetlenítsék a fotók és videók készítését.

Mint a BIOKOMtól megtudtuk, már napokkal korábban elromlottak a Barbakánnál álló utcai lámpák, illetve az út túloldalán, az Aradi Vértanúk körforgalom körüli részén álló lámpák is, de eddig nem sikerült kideríteni, hogy mitől; látszólag ugyanis semmilyen csatlakozási hiba nincs. Update: Sikerült kideríteni a hiba okát, lásd lent.

Lapunk további, pontosító kérdéseket küldött a városüzemeltető cégnek, amint megjönnek a válaszok, frissítünk!

UPDATE: Az időjárás miatt nem tudták még kijavítani a hibát a BIOKOMnál

Befutott szerkesztőségünkhöz a BIOKOM részletes válasza is. Eszerint

“az Esze Tamás utcában keletkezett földkábeles hiba hetekkel a rendezvény előtt, 4 db lámpa nem kapott áramot. Minderről lakossági bejelentés érkezett a társasághoz. A hibahely meghatározására (bemérésére) vállalkozót vont be a társaság.

A hibahely  bemérése után december 14-én megrendelte társaságunk a feltárást és a javítást. Ezt a munkát az időjárási körülmények miatt még nem tudták elkezdeni, erre csak a későbbiekben lehet sort keríteni.

A lámpák nem külön rendszeren vannak, a közvilágítási áramkörre párhuzamosan  kapcsolódnak. A kábelhiba miatt jelenleg le vannak kötve a rendszerről” – írta nekünk a városüzemeltető társaság.

hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter